čtvrtek 9. května 2024

Rostoucí počty případů černého kašle umocňují význam očkování

Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo letos do konce března zaznamenáno 5 297 případů černého kašle.

kašel mimino

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Celkem 5 297 případů černého kašle eviduje Státní zdravotní ústav (SZÚ) za první čtvrtletí letošního roku. Toto číslo je nejvyšší od roku 1960, očkování započalo v Česku až v roce 1958. Ve srovnání s minulým týdnem bylo zaznamenáno 1044 nových případů, což je mírný pokles. SZÚ vysvětluje, že toto snížení mohly způsobit poslední dva pracovní březnové dny, kdy neprobíhalo školní vyučování.

Nejvyšší počet případů byl zaznamenán v Jihočeském kraji (917), Středočeském kraji (768) a na Vysočině (620). Přesné číslo případů na obyvatele je nejvyšší právě v těchto regionech. V březnu byla zaznamenána dvě úmrtí seniorů kvůli černému kašli. Přestože většina nakažených je ve věkové skupině 15 až 19 let, nemoc postihuje i kojence a malé děti, které ještě nemají kompletní očkování.

Černý kašel je vysoce infekční bakteriální onemocnění postihující dýchací cesty. Symptomy začínají jako běžné nachlazení, ale postupně se zhoršují. Nejzranitelnější skupinou jsou novorozenci a kojenci, kteří mohou čelit život ohrožujícím komplikacím. Prevencí proti černému kašli je očkování, které je v Česku povinné a podává se v rámci hexavakcíny v prvním roce života a znovu v deseti nebo jedenácti letech.

Ačkoli více než 73 procent nakažených bylo dříve očkováno proti černému kašli, ochrana časem slábne. Proto odborníci doporučují přeočkování i dospělých. Letos se již 21 tisíc lidí nechalo přeočkovat, což je výrazně více než loňský rok, kdy se očkování týkalo 24 tisíc lidí za celý rok. Pro zájemce o očkování proti černému kašli může být aktuálně obtížné najít volné termíny, protože společnost Avenier čeká na další dodávky vakcín.

Autor: Šimon Mitro

Související

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

kašel
Domácí Zdraví

Nemocných s černým kašlem přibylo méně

nemocnice
Domácí Zdraví

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo