sobota 27. dubna 2024

Chalupáři skoro nevznikli, přesto televizní diváky baví už skoro padesát let

Cholerický kontrolor a poklidný vesnický důchodce, tak nesourodou dvojici představil seriál Chalupáři. S létem přichází znovu jeho doba na televizních obrazovkách.

Chalupáři

V hlavní roli se představili Jiří Sovák a Josef Kemr.
Zdroj: Facebook

  • V hlavní roli se představili Jiří Sovák a Josef Kemr.
  • Zdroj: Facebook

Blíží se doba letních prázdnin a s ní i každoroční repríza seriálu Chalupáři. Ten dnes už patří mezi stálice československé televizní tvorby a ke klenotům seriálové tvorby. Nechybělo ale málo a jedenáctidílné vyprávění o soužití cholerického Pražáka Evžena Humla a klidného důchodce z Třešňové Bohouše Císaře vůbec nevzniklo. Režii seriálu totiž dostal na starosti František Filip, kterého projekt z počátku vůbec nenadchl. Vadila mu přílišná vesnická stylizace scénáře. Nakonec však k realizaci svolil a mohlo vzniknout neopakovatelné povídání o dvou mužích rozdílných charakterů, z nichž vyplývají neopakovatelné příhody.

Velkou roli v tom, proč Chalupáři vůbec vznikli, jistě hrálo i hvězdné obsazení. Kromě Jiřího Sováka a Josefa Kemra v hlavních rolích si další úlohy zahráli například Vladimír Menšík, Jiřina Bohdalová, Josef Hlinomaz, Josef Vinklář, Jana Hlaváčová, Josef Větrovec či František Filipovský.

Natáčení v obci Višňová si vyžádalo velké množství komparsu z řad místních obyvatel. Tehdejší mládež přišla na fígl, kterým si chtěla vydělat peníze bez práce tak, že se ráno zapsala na natáčení, pak utekla k rybníku, aby se večer vrátila k vyplácení honorářů. Produkce tento trik rychle prokoukla a mladé komparsisty si bedlivě hlídala.

Dům, v němž měl Sovák s Kemrem žít, stojí ve Višňové dodnes. Prošel však řadou stavebních úprav, že je téměř k nepoznání.

Autor: Jan Skala

Související

167528465_w86bz6
Film a TV

Hojer a další zvrhlíci. Metoda Markovič má nebývalý úspěch a bude pokračovat