středa 8. května 2024

Hojer a další zvrhlíci. Metoda Markovič má nebývalý úspěch a bude pokračovat

Hojerem to nekončí. Série Metoda Markovič si vezme na paškál spartakiádního vraha Jiřího Straku.

167528465_w86bz6

Tvůrci série Metoda Markovič si vezmou na paškál dalšího perverzního vraha.
Zdroj: CSFD

  • Tvůrci série Metoda Markovič si vezmou na paškál dalšího perverzního vraha.
  • Zdroj: CSFD

Seriál Metoda Markovič, která se zabývá případem známého československého sexuálního vraha a kanibala Ladislava Hojera, zažívá až nečekaně velký úspěch, jenž konkuruje Případům 1. oddělení a Devadesátkám. Pravděpodobně také proto se jeho tvůrci rozhodli pro natočení pokračování. Jestliže však Hojerův případ vytěžili do mrtě, nezbývalo než se poohlédnout za další kauzou, kterou v osmdesátých letech řešil elitní československý kriminalista, dnes už zesnulý Jiří Markovič.

S největší pravděpodobností opět s hercem Petrem Lněničkou v hlavní roli se tvůrci rozhodli pro zpracování další případu, který tehdy ještě socialistické Československo šokoval mírou své brutality. Jedná se o kauzu takzvaného spartakiádního vraha Jiřího Straky.

Ten během jara 1985 na území Prahy napadl 11 žen a nakonec byl usvědčen ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, pěti znásilnění, tří loupeží a pěti krádeží. Trestu smrti unikl pouze proto, že byl v době svého řádění ještě mladistvý. V prosinci 1985 dostal nakonec desetiletý trest s tím, že musí podstoupit kastraci. Přestože si trest odpykal už v polovině devadesátých let, dalších bezmála deset let byl chovancem psychiatrického ústavu v pražských Bohnicích. Od roku 2004 žije na svobodě pod jménem Jiří Novák.

Autor: Jan Skala

Související

nemocnice
Krimi

Americký sedmdesátník udusil svou ženu. Prý neměl na placení její zdravotní péče

1500x500
Krimi

V Radbuze plavala lidská hlava. Policisté možná mají vyřešený pitevní rébus

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

GerardDepardieu
Zahraniční

Depardieu je ve vazbě za znásilnění dvou žen, kolegyni oslovoval děvko