pondělí 20. května 2024

Česko ve výstavbě obnovitelných zdrojů zaspalo, říká Hladík

Bez zelené energie se v blízké budoucnosti Česko neobejde, uvádí Ministerstvo pro místní rozvoj.

solární energie

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Ministerstvo pro místní rozvoj se snaží podporovat transformaci české energetiky. „Uhelná energetika v Česku končí. Elektřina z uhelných elektráren je neekologická a bude brzy i velmi drahá a provoz uhelných elektráren se už nevyplatí. Česko musí tyto zdroje energie rychle nahradit, ve výstavbě obnovitelných zdrojů jsme ale bohužel zaspali a zaostáváme za všemi svými sousedy, včetně Polska, Slovenska a Maďarska,“ prohlásil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podle Evropského statistického úřadu se podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny pohyboval v Česku v roce 2021 jen na 15 procentech, což byl nejhorší výsledek z celé EU. Průměr sedmadvacítky činí 38 procent. „Naše vláda chce tuhle nelichotivou bilanci změnit. Pro naše občany a podniky potřebujeme elektřinu levnou a ekologickou. Dosud jsme schválili podporu pro fotovoltaické elektrárny o výkonu 2 GW, které jsou schopny vyrobit elektřinu pro 750 tisíc domácností. Musíme jít ale dál. Je třeba zrychlit a odbyrokratizovat povolovací procesy, jinak nám v budoucnu hrozí nedostatek levné čisté elektřiny, což by byl problém pro naše domácnosti i podniky,“ řekl Hladík.

Akcelerace výstavby obnovitelných zdrojů by přinesla České republice významné benefity. Během příštích sedmi let bychom navýšili HDP o 4,7 % a příjmů centrální vlády o 4,1 %. Stoupnou i příjmy obecních rozpočtů, protože právě v regionech se budou fotovoltaické a větrné elektrárny budovat. Během výstavby by navíc vzniklo dalších 34 tisíc nových pracovních míst,“ vysvětlil hlavní ekonom agentury Deloitte David Marek.

Český průmysl bude podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka potřebovat bezemisní energii pro udržení své role v dodavatelských řetězcích a zachování své pozice na evropském trhu. „Jen fotovoltaika může v roce 2030 vyrobit dost energie pro produkci 11 milionů osobních vozů Škoda Auto. Nově by tak mohly tyto vozy sjely z výrobních linek s nulovou emisní stopou,“ uvedl Sedlák.

Autor: Šimon Mitro

Související

5384221316_4dbf9c3258_b
Ekonomika

Mnohonásobně větší než Temelín. Indie staví v pouští obří větrný komplex

ČEZ
Ekonomika

ČEZ se chlubí vyšším ziskem i přes nižší provozní výnosy

Kč
Ekonomika

Bankovní asociace zlepšila odhad českého HDP na letošní rok

placení
Ekonomika

Tržby v maloobchodě zrychlily na 6,1 procenta