pondělí 29. dubna 2024

Česko na straně Izraele. Lipavský si předvolal íránského velvyslance

Kdy se íránský velvyslanec dostaví do Černínského paláce není zatím jasné. Před ministrem Lipavským se má zpovídat z nedělního útoku na Izrael.

50136306401_59c9ba9e0d_b

Ministr Lipavský se postavil na stranu Izraele a předvolal si íránského velvyslance.
Zdroj: Flickr

  • Ministr Lipavský se postavil na stranu Izraele a předvolal si íránského velvyslance.
  • Zdroj: Flickr

Přestože íránský útok na Izrael v noci na neděli, byl odvetnou akcí za izraelský útok na íránskou ambasádu v syrském Damašku, Česká republika se plně postavila na stranu Izraele. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) označil konání Teheránu za barbarské a dnes si ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) předvolal k podání vysvětlení íránského velvyslance Seyeda Majida Ghafelehe Bashiho.

Podle Lipavského Írán útokem překročil všechny meze a představuje bezpečnostní ohrožení v regionu. Navíc podle něho Teherán tak činil po souhlasu, který dostal z Moskvy, protože íránské politické špičky údajně před zahájením útoku hovořily s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Lipavský udělal stejný krok, jaký předtím uskutečnila Francie a Belgie. Kdy však Bashi do Černínského paláce dorazí, íránská strana ještě neoznámila.

Čeští vládní politici, včetně prezidenta Petra Pavla vyjádřili Izraeli svou podporu. "Stojíme za Izraelem a jeho plným právem bránit se. Tak jako vždy," uvedl předseda lidovců Marian Jurečka. Evropští a američtí politici spíše vyzývají ke zdrženlivosti, aby nedošlo k eskalaci násilí v regionu.

Autor: Jan Skala

Související

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

6773873512_71721207d5_b
Zahraniční

Humanitární molo: USA pošlou zbraně Izraeli a jídlo Palestincům v Gaze