pondělí 29. dubna 2024

České Švýcarsko se částečně otevírá. Na jeho stráních už začínají růst stromy

Českému Švýcarsku bude trvat ještě dlouho než se vzpamatuje z následků požáru z loňského roku. Nyní však už začíná jeho přirozená obnova.

7755172446_d30af04a8b_b

Do Edmundovy soutěsky se návštěvníci letos rozhodně nepodívají.
Zdroj: Flickr

  • Do Edmundovy soutěsky se návštěvníci letos rozhodně nepodívají.
  • Zdroj: Flickr

Spálená země Českého Švýcarska, kterou zničil požár v létě 2022, se sama začíná starat o vlastní regeneraci. Přestože řada míst ještě nese stopy plamenů, začíná se krajina už sama zalesňovat, kdy na ohořelých, dosud holých pláních, rostou náletové rostliny. Vedení parku do tohoto přirozeného procesu nechce zasahovat, protože výsledkem do několika let bude pestře smíšený les, kdy se objevují mladé stromky bříz, olší nebo například borovic.

Ovšem samotný park se bude s následky požáru potýkat ještě několik let. Jeho vedení totiž rozhodlo, že minimálně pro další dvě turistické sezóny neotevře Gabrielinu stezku, která je přístupovou cestou k Pravčické bráně, ale ani Edmundovu soutěsku. Ta je dalším velice lákavým místem, které patřilo každoročně k nejnavštěvovanějším místům Českého Švýcarska. Důvodem je v obou případech těžba ohořelých stromů a park by nemohl zaručit návštěvníkům bezpečnost.

Kvůli požáru čeká na soud ve vazbě bývalý člen stráže parku. Ten se nejprve k činu doznal, ovšem posléze svou původní výpověď odvolal. Pokud by mu byla prokázána vina, hrozí u až 15 let vězení.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

profimedia-0857722441
Krimi

Zachránilo ji předstírání smrti. Mladík dostal za brutální útok v Plzni 19 let

profimedia-0745965054
Domácí

Dostane Janoušek odškodné? Po státu chce 155 milionů za stíhání i ušlé zisky