pátek 26. dubna 2024

Češi pijí čepované pivo čím dál méně. Hospody na vesnicích jsou v ohrožení

Ani loňský rok nepřinutil pivaře, aby se vrátili do hospod v tak hojném počtu jako v roce 2019. Češi si radši koupí pivo v obchodě.

pivo

Ilustrační foto.
Zdroj: Public Domain Pictures

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Public Domain Pictures

Covid a především zdražování změnily návyky Čechů. Ani v loňském roce se lidem do hospody nechtělo tolik, jako v předcovidových letech. Ještě v roce 2009 se téměř polovina piva zkonzumovala v hospodách a restauracích, v loňském roce to již byla necelá třetina. Nejhůře na tom jsou hospody na vesnicích a malých městech.

Hospody a restaurace jsou zejména v menších městech a na vesnicích často hlavním nebo dokonce jediným místem pro setkávání lidí. Rostoucí ceny a ekonomická nejistota však bohužel drží lidi více doma, což má nepříznivý dopad na sektor gastronomie, který se dosud zcela nevzpamatoval z tvrdých následků pandemie a nyní čelí dalším problémům. Vláda navíc nyní uvažuje o zvýšení DPH na stravovací služby a čepované pivo, což by pro řadu nejen vesnických hospod mohlo znamenat definitivní hřebíček do rakve,“ řekla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Není to tak, že by Češi namísto návštěvy hospody vypili obdobné množství piva doma. V loňském roce činila konzumace piva na jednoho Čecha 136 litrů, což je s výjimkou dvou covidových let nejnižší hodnota za poslední dekády.

Pivovary může těšit alespoň narůst exportu českého piva do okolních zemí. Vývoz piva vzrostl meziročně o dvě procenta, a vrátil se na historicky nejvyšší úroveň 5,4 milionů hektolitrů, jež je srovnatelná pouze s rokem 2019. Roste také obliba nealkoholických piv, meziročně se ho vyrobilo o 13 procent více.

Naše soutěž o iPhone se překlápí do druhé půlky a tady je další nápověda: Jen kousek od místa, kde jsme ukryli poukaz, je série šesti malých rybníků, které leží v téměř dokonale rovné a necelý kilometr dlouhé přímce.

Autor: Šimon Mitro

Související

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

Budweiser
Světové dny Pivo

Den piva

chmel
Ekonomika Pivo

Pěstování chmele ohrožují v Evropě klimatické změny. Češi mohou být klidní