sobota 27. července 2024

Pěstování chmele ohrožují v Evropě klimatické změny. Češi mohou být klidní

Česká chmelařská oblast může díky klimatickým změnám získat v Evropě konkurenční výhodu.

chmel

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Česká chmelařská oblast se v důsledku klimatických změn jeví jako relativní vítěz v porovnání s jižní Evropou. Podle Martina Možného z Akademie věd ČR má tuzemský chmel ziskový potenciál díky těmto výhodám. Přestože Česko čelí vlivům klimatických změn, tak produkci chmele by v talové míře jako ostatní evropské země ovlivňovat neměly.

Zatímco jižní Evropa, konkrétně země jako Slovinsko, Španělsko a Portugalsko, pociťují dopady klimatických změn, česká a německá chmelařská oblast Hallertau obstála ve výzkumu Akademie věd. Nicméně i Česko může očekávat určité problémy, jako je například urychlení dozrávání chmele a pokles obsahu alfa látek důležitých pro výrobu piva.

Podle Možného má chmel specifické nároky na půdu a polohu, což znamená, že ne všechny oblasti mohou jednoduše nahradit ty stávající. České chmelařské oblasti vynikly během staletí a přes klimatické změny jsou stále ideální pro pěstování. V největší míře se v Česku pěstuje chmel na Žatecku, následuje oblast Úštěcka a Tršicka.

Klíčovým faktorem pro úspěšné pěstování chmele je dostatek vody. Možný zdůraznil výhodné polohy poblíž vodních toků a mikroklimatické podmínky. Zatímco celoevropské teploty se zvyšují, střední Evropa by měla mít výhodu v oblasti srážek, což je pro české chmelaře významným pozitivem.

Autor: Šimon Mitro

Související

Martina Navrátilová s Aleksandrem Barkovem
Hokej

Martina Navrátilová popíjela pivo ze Stanley Cupu

pivo kozel
Domácí

Češi pijí méně piva

Velkopopovický pivovar
Domácí Pivo

Kozel slaví 150 let. Velkopopovický pivovar zve na oslavy

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou