středa 1. května 2024

Pěstování chmele ohrožují v Evropě klimatické změny. Češi mohou být klidní

Česká chmelařská oblast může díky klimatickým změnám získat v Evropě konkurenční výhodu.

chmel

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Česká chmelařská oblast se v důsledku klimatických změn jeví jako relativní vítěz v porovnání s jižní Evropou. Podle Martina Možného z Akademie věd ČR má tuzemský chmel ziskový potenciál díky těmto výhodám. Přestože Česko čelí vlivům klimatických změn, tak produkci chmele by v talové míře jako ostatní evropské země ovlivňovat neměly.

Zatímco jižní Evropa, konkrétně země jako Slovinsko, Španělsko a Portugalsko, pociťují dopady klimatických změn, česká a německá chmelařská oblast Hallertau obstála ve výzkumu Akademie věd. Nicméně i Česko může očekávat určité problémy, jako je například urychlení dozrávání chmele a pokles obsahu alfa látek důležitých pro výrobu piva.

Podle Možného má chmel specifické nároky na půdu a polohu, což znamená, že ne všechny oblasti mohou jednoduše nahradit ty stávající. České chmelařské oblasti vynikly během staletí a přes klimatické změny jsou stále ideální pro pěstování. V největší míře se v Česku pěstuje chmel na Žatecku, následuje oblast Úštěcka a Tršicka.

Klíčovým faktorem pro úspěšné pěstování chmele je dostatek vody. Možný zdůraznil výhodné polohy poblíž vodních toků a mikroklimatické podmínky. Zatímco celoevropské teploty se zvyšují, střední Evropa by měla mít výhodu v oblasti srážek, což je pro české chmelaře významným pozitivem.

Autor: Šimon Mitro

Související

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

Budweiser
Světové dny Pivo

Den piva

Pilsner Urquell
Ekonomika Pivo

Prazdroj loni zvýšil prodeje. Rostlo tankové pivo i nealko