středa 8. května 2024

Byl brexit chyba? Průzkum to naznačuje

Ve světle aktuálních krizí a plejádě ekonomických potíží by brexit pro Brity nebyl jasnou volbou, vyplývá z nového průzkumu.

brexit

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

Pokud by se dnes ve Velké Británii hlasovalo o členství v Evropské unii, vyhráli by podle nového průzkumu příznivci znovupřipojení, a to o 14 %, což je nezvykle vysoké číslo. Výsledky šetření, které vytvořila společnost Redfield and Wilton Strategies pro think-tank UK in a Changing Europe, analytici vysvětluji aktuálními ekonomickými problémy - vysokou inflací a rostoucími účty za energie, které brexit ještě prohlubuje.

V únorové zprávě o průzkumu jsme uvedli, že hodnocení ekonomických důsledků brexitu bylo obzvláště silně spojeno se změnou názoru na setrvání v EU nebo mimo ni. Tento vzorec se opakuje i v nejnovějším průzkumu,“ uvedl za think-tank profesor politologie z University of Strathclyde John Curtice s tím, že podobné vzorce je možné pozorovat i v říjnu.

Pokud by průzkum skutečně odrážel náladu ve společnosti, tak by k novému členství v EU byla dlouhá cesta. Žádná politická strana totiž návrat v programu nemá. Aktuálně má velké šance stát se příštím premiérem labouristický vůdce opozice Keir Starmer, který tuto možnost poměrně rezolutně vyloučil.

Související

profimedia-0870621627
Zahraniční

Čínský prezident diskutoval v Paříži o ruské agresi i válce v Gaze

profimedia-0870597944
Zahraniční

Čínský prezident zavítal do Francie. Bude jednat s Macronem o ruské agresi

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě

profimedia-0792729294
Zahraniční

Průměrný věk světových lídrů je 62 let. Biden nejstarší není