pondělí 20. května 2024

Bude ohňostroj nebo nebude? Města se rozhodují individuálně

Řada měst uposlechne výzvy ministra vnitra Víta Rakušana a novoroční ohňostroje zruší. Některá však chtějí tradici zachovat i přes tragický nádech posledních dnů.

323006089_1133465304000719_8510757619148419094_n

Ohňostrojů bude letos méně, ale zcela z českých měst a obcí nezmizí.
Zdroj: Jan Skala

  • Ohňostrojů bude letos méně, ale zcela z českých měst a obcí nezmizí.
  • Zdroj: Jan Skala

Trend rušení novoročních ohňostrojů prostupuje celou Evropou, ale v České republice kromě ekologické stránky dostává letos i druhý rozměr. V souvislosti s vražedným útokem na pražské filozofické fakultě vyzval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), aby města i obce v rámci piety přikročily ke zrušení tohoto veselí. „To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí,“ napsal Rakušan v mailu jednotlivým starostům.

Jindřichův Hradec, Náchod, Skuteč, Ústí nad Orlicí, Ostrava, Blatná, to jsou jen některá z měst, která už o zrušení ohňostroje rozhodla. Jako první, ještě před výzvou ministra, to oznámila olomoucká radnice. „Bezprostředně po tragických událostech z 21. prosince v Praze jsme s pořadateli zvažovali vhodnost pořádání velkolepých oslav příchodu nového roku, a to s ohledem na pietu a bolest pozůstalých,“ informoval primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Situaci nyní podle něj zkomplikovala i rozvodněná řeka Morava. „Zvýšená vodní hladina pro nás sice nakonec nepředstavuje bezprostřední ohrožení, ale i tak ovlivňuje poslední dny a její důsledky budou ještě doznívat. Všem, kteří se těšili na půlnoční silvestrovský ohňostroj, se za město Olomouc omlouvám, ale po bedlivé úvaze jsme se rozhodli ho nakonec zrušit,“ oznámil primátor Žbánek.

Naproti tomu silvestrovskému veselí nechtějí bránit například v Plzni, Chrudimi, Domažlicích nebo Protivíně, kde z tradice ohňostroje slevit nechtějí. Z plzeňské radnice se dokonce ozývají hlasy, které Rakušanův apel považují za populistický. Primátor Ústí nad Labem se také rozhodl nevyhovět Rakušanově výzvě. "Důvodem je, že bychom tak vlastně vyhověli motivaci vraha, který zřejmě zabíjel hlavně proto, aby získal proslulost, aby se o něm dlouho mluvilo a lidé si jeho hrůzné činy pamatovali. To snad nechceme. Nejrázněji mu odpovíme, když se vrátíme k našemu běžnému životu a nenecháme si do něj zasahovat podobnými zločinci," uvedl.

Autor: Jan Skala

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

1000007773
Zahraniční Aktualizujeme

Fico je po operaci stále v ohrožení života. Podívejte se na video ze střelby

mexická policie
Zahraniční

Další mrtví v Mexiku. Při střelbě v centru města zemřelo osm lidí