sobota 4. května 2024

Bílá sobota je zahalena do klidu, modliteb i křtu dospělých

Bílá sobota je jedním z nejvýznamnějších dnů v rámci Velikonočního týdne, který představuje vrchol liturgického roku.

bible

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Bílá sobota je součástí třídenního období zvaného Velikonoční triduum, které začíná večer na Zelený čtvrtek a končí večerní bohoslužbou na Velikonoční neděli. Toto období je zasvěceno připomínce Ježíšova utrpení, smrti a zmrtvýchvstání. Bílá sobota symbolizuje den klidu a ticha, kdy se věřící připravují na oslavu spasitelova zmrtvýchvstání.

Tento den, který následuje po Velkém pátku a předchází Velikonoční neděli, má hluboký duchovní význam a je spojen s řadou tradic a zvyků. Věřící tento den tráví v modlitbách a zaměřují se na duchovní přeměnu.

V katolické církvi je Bílá sobota také dnem, kdy se slaví Vigilie, neboli bdění, před Velikonoční nedělí. Během této bohoslužby probíhají obřady, jako je svěcení ohně a velikonoční svíce, křest dospělých nebo obnova křestních slibů. Svěcení ohně probíhá tak, že kněz požehná oheň, který symbolizuje světlo Krista. Poté se zažehne velikonoční svíce, zvaná také paškál, která bude hořet po zbytek období Velikonoc.

V některých zemích včetně Česka se během Bílé soboty připravují tradiční pokrmy jako mazanec, jidáše či beránek. Tyto pokrmy se následně mohou vysvětit na Velikonoční neděli. V některých regionech bývá zvykem, že věřící přinesou své velikonoční pokrmy do kostela, kde je kněz požehná. Bílá sobota je také dnem úklidu.

Autor: Šimon Mitro

Související

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

Papa_Francisco_assina_o_livro_de_honra_do_Palácio_de_Belém_(03-08-2023)
Zahraniční

Eutanázie, změna pohlaví či potrat podle Vatikánu ohrožují lidskou důstojnost

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí