čtvrtek 16. května 2024

Eutanázie, změna pohlaví či potrat podle Vatikánu ohrožují lidskou důstojnost

Vatikán ukázal na věci, které podle něho porušují lidskou důstojnost. Je mezi nimi i progresivisty propagovaná genderová rovnost a tranzice.

Papa_Francisco_assina_o_livro_de_honra_do_Palácio_de_Belém_(03-08-2023)

Papež František podepsal dokument nazvaný Dignitas Infinita.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Papež František podepsal dokument nazvaný Dignitas Infinita.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Svatý stolec jasně pojmenoval činy, které nejvíce ohrožují lidskou důstojnost. Zařadil mezi ně zejména zákroky jako je změna pohlaví a náhradní mateřství. K nim pak přidal ještě eutanázii a interrupci, které podle něj narušují Boží plán pro lidský život. Dokument s názvem Dignitas Infinita, v překladu Nekonečná důstojnost, už schválil i papež František.

Nejvíce diskutovaným bodem dokumentu je genderová variabilita a teorie její změny. Tu Vatikán zcela odmítá jako něco, co popírá lidský život jako dar, který je třeba přijmout s vděčností a službou dobru. Manipulaci s vlastní genderovou identitou církev považuje za podlehnutí pokušení člověka, který se staví do role Boha. Naopak osoby s pohlavními anomáliemi dokument posílá k odbornému lékařskému vyšetření.

Dalšími porušeními lidské důstojnosti jsou podle vedení katolické církve například digitální násilí, kyberšikana, šíření pornografie na internetu či vyčleňování osob se zdravotním postižením ze společnosti.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871684776
Zahraniční

Papež nabádá Italy, aby měli více dětí

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

bible
Domácí Velikonoce

Bílá sobota je zahalena do klidu, modliteb i křtu dospělých