pondělí 29. dubna 2024

Apríl

Jak vznikl apríl?

1. duben

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Nejvtipnější den v roce letos připadá na Velikonoční pondělí. První duben alias apríl je již několik století spojen s různými žertíky a šprýmy, kterými si utahujeme ze svých přátel a známých. Tento den se stává příležitostí k vytváření iluzí, zmatků a zábavy, kdy si nikdo nemůže být ničím jistý.

Počátky aprílu nejsou zcela jasné. Jedna z teorií spojuje tento zvyk s přechodem na gregoriánský kalendář. Tehdy se slavil nový rok 25. března, v 16. století se však ustanovilo, aby rok začínal na 1. ledna. Někteří lidé však slavili nadále nový rok podle dřívějšího kalendáře, který nově připadal na 1. dubna. Často tito lidé byli terčem posměchu ostatních, kteří přijali gregoriánský kalendář. Jiné zdroje spojují tento den s různými jarními oslavami, kde se praktikovaly různé rituály a obřady spojené s bláznovstvím a zmatením.

V současnosti je 1. duben dnem plným žertů a vtipů. Lidé si vymýšlejí různé originální způsoby, jak ostatní oklamat, vyměňují si falešné zprávy, utahují si ze sebe, rozmisťují předměty na nečekaných místech nebo provádějí různé triky a iluze. Média se často zapojují do tohoto dne tím, že zveřejňují zprávy, které jsou na první pohled směšné nebo absurdní, ale i tak mohou způsobit zmatek nebo paniku.

Tento den mohou všichni se smíchem opustit od každodenní rutiny.

Autor: Šimon Mitro

Související

Morseova abeceda
Světové dny Zajímavosti

Den morseovky

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Scrabble
Světové dny Zajímavosti

Den Scrabble

Powerball
Zahraniční Zajímavosti

V americké loterii se hraje o 30 miliard korun