Aktovka pro prvňáčka nemá vážit víc než 1200 gramů

I když to školáci neradi slyší, prázdniny se nezadržitelně blíží ke svému konci. V řadě rodin přicházejí na řadu nákupy školních potřeb. Pečlivě by měli rodiče vybírat hlavně školní aktovku nebo batoh.

profimedia

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

V první a druhé třídě by se podle odborníků měli zaměřit na brašnu, popřípadě batoh pevnějšího tvaru, který umožňuje větší přehled nad školními pomůckami. Chybět by neměly bezpečnostní prvky, které hlavně u řady batohů schází.

Dítěti se musí aktovka nejen líbit, ale hlavně si ji musí vyzkoušet, aby měla správnou velikost a dobře přiléhala k zádům. Při výběru by vzhled neměl převažovat nad funkčností, radí experti ze Státního zdravotního ústavu.

Brašny můžeme nakoupit ve velmi rozdílných cenových relacích, odborníci radí nákup ve specializovaných obchodech. Důležitou informací pro zákazníky může být to, že podle normy nesmí prázdná brašna vážit pro školáka 1. stupně více než 1200 gramů, u druhého stupně více než 1400 gramů. Váha aktovky s učebními pomůckami u nás žádná norma neurčuje, podle odborníků by ale neměla přesáhnout 10 až 15 procent váhy dítěte.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Související

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil

učitel
Domácí Školství

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů

střední škola
Domácí Školství

Jednotnou přijímací zkoušku na střední školy bude skládat 121 tisíc žáků

studentka
Ostatní Školství

Hezké studentky dostávají lepší známky. Při online výuce výhoda krásy upadá