pondělí 20. května 2024

Agresivita roste. Strážci šumavského parku budou nosit kamery

Turisté jsou čím dál agresivnější. Na tom se shodlo vedení šumavského parku a dalo svým strážcům kamery, které takové jednání zdokumentují.

šumava

Strážci šumavského parku chtějí proti agresivním turistům bojovat kamerami.
Zdroj: Wikipedia

  • Strážci šumavského parku chtějí proti agresivním turistům bojovat kamerami.
  • Zdroj: Wikipedia

Slovní útoky, jednání dosti nevybíravým způsobem, či dokonce fyzické napadení, s tím vším se museli v posledních letech potýkat strážci šumavského národního parku ze strany turistů. Tato skutečnost už loni vedení parku přiměla opatřit strážce kamerami, které by agresivní turisty dokumentovaly a usnadnily pak případné vyšetřování incidentu. Letos se tento trend rozšiřuje. Po loňském testovacím provozu v nejvytíženějších lokalitách jako je Modravsko či ledovcová jezera na Železnorudsku, nyní přichází ostrý provoz na více místech Šumavy.

Podle mluvčího parku Jana Dvořáka se loňský testovací program osvědčil a dokázal změnit komunikaci mezi strážcem a turistou. „Důvod pořízení kamer byl vyloženě na případnou obranu jak strážce, tak případně i přestupce, protože přestupek i jednání vůči tomu člověku je zaznamenáván,“ uvedl Dvořák.

Zaměstnanci parku se shodují, že agresivita ze strany turistů stále vzrůstá. Jeden z pracovníků dokonce skončil i ve vodách Černého jezera. Do konfliktu se strážci parku dostali i s lyžařem na Špičáku nebo museli řešit případ cyklistů, kteří napadli řidiče kamionu u Gerlovy Huti.

Autor: Jan Skala

Související

Staroměstské náměstí
Domácí

Česko hlásí za první čtvrtletí přes čtyři miliony turistů

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty

SOLO_Sušice_duben_2023
Domácí

Budovy Solo Sušice už šly k zemi. Zbývá už jen odstřelit ikonický komín

438174159_1014103623560447_215063755888317609_n
Domácí

Sníh vrátil Šumavu do zimy v plné parádě. To nejhorší se teprve očekává