Zpěvačka Grimes svolila k použití svého hlasu pro hudbu generovanou umělou inteligencí

Hudba vytvořená umělou inteligencí krade hlasy známých interpretů. Zpěvačka Grimes jde době naproti a za provizi svolila k používání jejího hlasu pro „robotické“ skladby.

Shinigami Eyes, Grimes

Zpěvačka Grimes ve videoklipu k písni Shinigami Eyes
Zdroj: Youtube Grimes

  • Zpěvačka Grimes ve videoklipu k písni Shinigami Eyes
  • Zdroj: Youtube Grimes

Kanadská zpěvačka Claire Boucher alias Grimes učinila revoluční krok na poli hudby. Kdokoli nyní může vytvořit hudbu pomocí umělé inteligence a dosadit do ní hlas Grimes za předkladu, že skladbu zaregistruje na webových stránkách zpěvačky. Polovina výdělku půjde Grimes a polovina autorovi „robotické“ písně.

Grimes plánuje nahrát speciální nahrávky svého hlasu, díky kterým softwary s umělou inteligencí snáze implementují zpěvaččin hlas do textů „umělých“ písní. „Je to podle mě cool sloučit se strojem a líbí se mi myšlenky ohledně open source všech uměleckých děl,“ uvedla zpěvačka na Twitteru.

Její oznámení přišlo jen několik dní poté, co svět hudby zasáhla nová píseň, v níž zpívali rappeři Drake a The Weeknd. Krátce po zveřejnění skladby se přišlo na to, že jde o dílo vygenerované umělou inteligencí a zpěváci se na ní žádným způsobem nepodíleli a ani nesvolili k použití svého hlasu. Přední hudební vydavatelství uvedla, že písně používající verze hlasů zpěváků vytvořené umělou inteligencí porušují autorské právo.

Grimes podotkla, že by autorské právo u písní vygenerovaných umělou inteligencí využila jen v případech, kdy by její hlas byl zakomponován do „toxických, nenávistných textů.

Zajímavost o Grimes:

Zpěvačka je bývalou partnerkou Elona Muska. Pár se rozešel v březnu, nešlo však o první ukončení jejich partnerského vztahu.

S Muskem má dvě děti. Dvouletého syna X AE A-XII Musk a roční dceru Exa Dark Sideræl Musk.

Grimes se v minulosti nechala slyšet, že svým dětem nebude vnucovat jejich pohlavní identitu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

telekomunikace
Světové dny Technologie

Den telekomunikací

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině