neděle 19. května 2024

Zlato, stříbro a drahokamy, kde v Česku hledat poklady?

U nás je hned několik míst, kde se podle pověstí a starých kronik údajně nacházejí ukryté poklady. Jsou to cennosti z nejrůznějších období od starověku až po druhou světovou válku.

Štěchovický poklad

Kam v Čechách za pokladem?
Zdroj: Wikipedie

  • Kam v Čechách za pokladem?
  • Zdroj: Wikipedie

Milovníci záhad a lovci pokladů by na svém seznamu míst k navštívení rozhodně měli mít ta, kde se podle pověstí a historických dokumentů ukrývá zlato, nebo jiné cenné historické předměty.

To nejatraktivnější z nich bylo ještě do nedávna okolí Štěchovic nedaleko Prahy. Nacisti tu podle svědectví na konci války schovali nakradený majetek. Badatele místo lákalo více než 30 let, teď se ukázalo, že šlo s největší pravděpodobností o výmysl. Vášniví hledači pokladů a milovníci záhad se sem ale určitě budou vracet dál. Poklad by měl být ukrytý na těžko dostupných místech, jako jsou štoly, lesy nebo vysoké skály.

V Českém středohoří na hradě Házmburk zase svůj poklad ukryl Napoleon. Zlato a sudy s vínem chtěl uchránit před Němci. Na cestě z Ruska do Francie totiž musel projít několika německými knížectvími, kde ho neměli příliš v lásce, a tak věděl, že by poklad nedovezl. Kopec, na kterém hrad stojí, je prý provrtaný tajnými chodbami a sklepy. Právě tam by se cennosti měly nacházet.

Nedaleko Jičína na kopci Brada kdysi stával ranně gotický hrad. Dnes už jsou tam k vidění jen zbytky zdí. Pod těmi se podle legend nachází zakopané dobové relikvie nevyčíslitelné historické hodnoty. O kousek dál se pak údajně pod bývalými vinicemi ukrývá v zapečetěných vinných sklepích poklad po Jezuitech. Do sklepů se dodnes nikdo nedostal.

Na Prachaticku zase mají ukrytý poklad na svědomí loupežníci. Ti tam na hradě Hus, který měl původně chránit nedalekou vesnici, úřadovali ve 14. století. Později prý trosky hradu zavalily skrýše, kam loupežníci nakradené poklady schovali. Ale pozor! Cennosti tam podle pověsti hlídá Bílá paní.

Kousky zlata se prý dodnes dají najít podél břehů řeky Sázavy. Blízko původně gotického hradu Český Šternberk si totiž prý někdejší pán schoval ve skále svůj majetek. Ta podle pověsti vždy o Velikonocích vysype do řeky zlaté dukáty.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: TOP TRENDING

Související

Český Krumlov
Domácí Tipy na výlety

Český Krumlov vábí turisty řadou akcí. První začne tento víkend

Nostický palác
Domácí Tipy na výlety

Festival Open House otevře veřejnosti i Nostický palác

paranormální jevy
Světové dny

Den paranormálna

Okáč skalní
Domácí Příroda

Okáči se vracejí do Českého středohoří