pondělí 29. dubna 2024

Zemřel Henry Kissinger. Na jaře oslavil stovku, v létě byl v Číně

Ve věku 100 let zemřel někdejší americký ministr zahraničí a jeden z nejvlivnějších politiků druhé poloviny dvacátého století Henry Kissinger. Okolnosti úmrtí zatím nejsou známy.

1280px-Henry_Kissinger_3_Shankbone_Metropolitan_Opera_2009

Henry Kissinger se dožil stovky.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Henry Kissinger se dožil stovky.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Takřka na den přesně, půl roku poté, co oslavil stoleté životní jubileum, zemřel jeden z nejvlivnějších diplomatů druhé poloviny dvacátého století, bývalý americký ministr zahraničí a někdejší bezpečnostní poradce dvou prezidentů, Henry Kissinger. Ten byl politicky aktivní v podstatě do posledních dnů, kdy ze svého domova v Kentu, v americké státě Connecticut, komentoval světové dění, včetně války na Ukrajině, ke které však zaujímal odlišné stanovisko než současné americké špičky.

Kissinger nebyl rodilým Američanem. Na svět přišel dokonce nedaleko českých hranic, v bavorském Fürthu a to v době, kdy jméno Adolfa Hitlera znalo jen několik štamgastů v mnichovských hospodách. Jak však v následujících letech nacismus sílil, považovali jej Kissingerovi rodiče, kvůli svému židovskému původu, za velkou hrozbu a v roce 1938 odešli do USA. Do politiky vstoupil po vysokoškolských studiích v druhé polovině padesátých let, kdy se seznámil s vlivným republikánem Nelsonem Rockefellerem. V šedesátých letech se stal expertem na zahraničněpolitické otázky a jeho rad využíval občasně i prezident John F. Kennedy. Když pak do Bílého domu nastoupil Richard Nixon, stal se Kissinger jeho poradcem pro národní bezpečnost. Po svém boku si jej ponechal i Nixonův nástupce Gerald Ford. V sedmdesátých letech pak působil na postu ministra zahraničí a jeho největšími úspěchy bylo, že se mu podařilo výrazně zlepšit vztahy se Sovětským svazem a Čínou, aniž by Amerika musela dělat větší ústupky. V roce 1973 obdržel Nobelovu cenu za mír, přestože mu řada lidí vyčítala válečnou politiku USA v době jeho působení, zejména v asijských zemích jako Vietnam, Kambodža či Laos.

Ačkoliv svět vrcholové politiky Kissinger opustil už na konci sedmdesátých let, svých komentářů na politické dění se nikdy nevzdal. Věnoval se rovněž své velké lásce, fotbalu. Byl členem organizačního výboru mistrovství světa v roce 1994 a v roce 2018 se pokoušel o pořádání tohoto sportovního svátku v USA. V tomto případě však úspěšný nebyl.

Autor: Jan Skala

Související

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy