neděle 19. května 2024

Zemětřesení: Pomoc potřebují tisíce zvířat

Vyděšená, zraněná, zatoulaná nebo zavalená zvířata, i to jsou následky zemětřesení v Turecku a Sýrii. Na pomoc kočkám, psům a zvířecím útulkům se vydala řada dobrovolníků.

vbn

Zemětřesení v Turecku, 27. února 2022
Zdroj: anadolu.tu

  • Zemětřesení v Turecku, 27. února 2022
  • Zdroj: anadolu.tu

Turecký viceprezident naznačil, že tamní ministerstvo životního prostředí vytvoří velký tým pro záchranu zvířat zasažených zemětřesením.

Řada lidí v zasažených oblastech hledá prostřednictvím sociálních sítích své mazlíčky. "Nedostali jsme se k naší kočce Badem ve třetím patře nad květinářstvím ve čtvrti Gürsel. Obáváme se, že je pod troskami," žádají majitelé o informace a přidávají telefonní číslo pro případné zprávy.

A naopak, dobrovolníci hledají majitele nalezených zvířat.

Řadu zvířat zachránili také profesionálové, kteří v postižených oblastech zasahují.


Turecká organizace na ochranu zvířat Pati Koruyucuları Derneği vyslala sedm týmů se zásobami, léky, potravinami a energetickými bankami, aby pomohly útulkům a toulavým zvířatům v postižených oblastech. Všechny životy mají podle organizace hodnotu a zvířata by neměla zůstat bez domova.

Turecká federace za práva zvířat HAYTAP zase hledá útočiště pro lidi, kteří mají své mazlíčky u sebe. Na mnoha místech, kam by se mohli uchýlit, totiž s sebou nemůžou mít psy nebo kočky. "Víme, že naši přátelé, kteří mají zvířata v oblastech katastrofy, mají problém najít přístřeší," uvedla federace.

Související

GLaTnKtbYAABfTO
Zahraniční

Japonsko postihlo zemětřesení. Indonésii hrozí po výbuchu sopky tsunami

images (7)
Krimi

Policisty napadl agresivní muž, pak je pokousal jeho pes

pejskař
Světové dny Fauna

Den psích objetí

800px-New-York-Jan2005
Zahraniční

New York vyděsilo zemětřesení. Otřesy půdy pocítilo 42 milionů Američanů