úterý 14. května 2024

Západní média píší o ruském populistovi, Kreml si slovenské volby pochvaluje

Volby slovenského prezidenta vzbuzují ve světě protichůdné reakce. Stejně tak rozdělily i českou politickou scénu.

434509323_948443199970408_7235748648021216034_n

Peter Pellegrini po oznámení výsledků prezidentských voleb.
Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini

  • Peter Pellegrini po oznámení výsledků prezidentských voleb.
  • Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini

Prezidentské volby nejenže rozdělily slovenskou společnost, odlišně je vnímají i zahraniční politici a světová média. Přestože například z České republiky proudí na Slovensko gratulace, směřující ke zvolenému prezidentovi Peterovi Pellegrinimu, neskrývají někteří politici vládní koalice zklamání nad výsledkem. Například členka ODS a někdejší neúspěšná kandidátka na hlavu České republiky Miroslava Němcová napsala, že "přijdou ještě ostřejší útoky na justiční soustavu a veřejnoprávní média. Budeme se divit." Oficiální představitelé české vládní politiky situaci komentují spíše strohými gratulacemi a vyjádřením přání dobrých vztahů se Slovenskem. Pellegrinimu gratuloval i český prezident Petr Pavel, jeho předchůdce Miloš Zeman či předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Pellegrini na svém povolebním mítinku slíbil, že pod jeho vedením Slovensko zůstane na straně míru. Tato slova okomentovala především ruská média, kdy agentura RIA Novosti napsala, že Slovensko odmítlo dodávky zbraní Kyjevu. Agentura TASS zase napsala, že Pellegrini je zastánce rychlého vyřešení konfliktu na Ukrajině.

Západní média poukazují na Pellegriniho orientaci na Rusko a naznačují, že Slovensko se vydalo maďarskou cestou. Britská stanice BBC nově zvoleného prezidenta označila za proruského populistu a stejně se vyjádřil i americký list The New York Times.

Jako první Pellegrinimu gratuloval slovenský premiér Robert Fico, který dorazil do volebního štábu. Uvedl, že opozice volby prezentovala jako referendum o jeho vládě, které "dopadlo dobře".

Autor: Jan Skala

Související

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice
Zahraniční Slovensko

Slovensko chce nový jaderný blok. Ministryně ruskou technologii odmítá

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou