pondělí 20. května 2024

Západ překrucuje pravdu, jaderné síly jsou v pohotovosti, hřímal Putin

Rusko si jako každoročně připomíná Den vítězství, tedy konec druhé světová války. Vladimir Putin však v projevu zvolil témata současnější.

profimedia-0871369594

Putin na Rudém náměstí se špičkami ruské armády.
Zdroj: Profimedia

  • Putin na Rudém náměstí se špičkami ruské armády.
  • Zdroj: Profimedia

Největší ruský svátek, Den vítězství ve Velké vlastenecké válce, znovu zaplnil Rudé náměstí v Moskvě. Před 79 lety v témže místě vystoupil tehdejší sovětský vůdce Josif Stalin, k jehož nohám házeli vojáci zabavené německé zástavy. Dnes svůj projev přednesl ruský prezident Vladimir Putin. I ten mluvil o válce, ale spíše o té současné, kterou on sám vede od dubna 2022 na Ukrajině. „Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval,“ řekl Putin v proslovu, který následně doplnila okázalá přehlídka.

Podle očekávání osočil západ z překrucování pravdy, a to historické i současné. Západní politiky označil jako ty, kteří podněcují stále nové konflikty a přiznal, že Rusko dnes zažívá těžkou dobu. „Budoucnost ale závisí na každém z nás, musíme napodobit generaci vítězů z Velké vlastenecké války," zmínil Putin a dodal, že ruské jaderné zbraně jsou v pohotovosti. „Za Rusko, za vítězství,“ zvolal prezident na konci svého projevu a krátce poté se na Rudé náměstí snesl ohlušující řev z přelétající stíhaček.

Oproti očekávání Putin nezmínil dobytí nových míst na Ukrajině, přestože podle zpráv z východoevropských bojišť se ruské armádě daří postupovat do ukrajinského vnitrozemí.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie