pondělí 20. května 2024

Zakladatel Pink Floyd má v OSN obhajovat Rusko

Rusko žádá Radu bezpečnosti OSN, aby na jejím dnešním zasedání směl promluvit Roger Waters. Jeden ze zakladatelů britské kapely Pink Floyd mluví pozitivně o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi a vystoupit by měl k situaci na Ukrajině.

19816176490_0560cc30af_b

Roger Waters
Zdroj: Flickr

  • Roger Waters
  • Zdroj: Flickr

„Žádáme, aby britský mírový aktivista a známý rockový muzikant Roger Waters na zasedání Rady bezpečnosti OSN promluvil o možnosti mírového urovnání ukrajinské krize v kontextu rostoucích dodávek západních zbraní do této země,“ řekl podle agentury TASS náměstek stálého zástupce Ruské federace při OSN Dmitrij Poljanský.

Waters dlouhodobě obhajuje postoj Ruska k Ukrajině nebo vztah Číny k Tchaj-wanu. V říjnu v rozhovoru pro TASS obvinil Spojené státy, že válku na Ukrajině vyprovokovaly. Řekl také, že Putin vládne pečlivě a rozhoduje se na základě konsenzu ve vládě Ruské federace.

Waters se kvůli svým názorům nepohodl s ostatními členy legendární kapely. Manželka zpěváka a kytaristy Davea Gilmoura označila Waterse za antisemitu poté, co prohlásil, že Izrael páchá genocidu stejně jako to dělala Británie v koloniálním období

„Ve svém shnilém jádru jsi antisemita. A také Putinův obhájce, lhář, zlodějský, pokrytecký, daním se vyhýbající, playbackový, mizogynní, závistivý megaloman. Dost bylo tvých nesmyslů,“ napsala Polly Samson na Twitteru. Gilmour pak její příspěvek sdílel s komentářem: „Každé slovo je prokazatelně pravdivé“.

Související

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti