pondělí 20. května 2024

Zakladatel Pink Floyd bránil Rusko v OSN, prý by ale raději měl brnkat na kytaru

Hudebník Roger Waters promluvil v Radě bezpečnosti OSN a vyzval k okamžitému příměří na Ukrajině. O jeho vystoupení požádalo Rusko, které Waters podporuje. Kapela tam přitom v minulosti nesměla, protože odsoudila ruskou invazi v Afghánistánu.

FohwuMTXgAAzp0u

Roger Waters při svém vystoupení před Radou bezpečnosti OSN.
Zdroj: OSN

  • Roger Waters při svém vystoupení před Radou bezpečnosti OSN.
  • Zdroj: OSN

„Ruská invaze na Ukrajinu nebyla bezdůvodná, a proto odsuzuji ty, kteří ji vyprovokovali,“ řekl Waters, který se k zasedání připojil on-line ze Švýcarska.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzja ocenil hudebníka za jeho velmi přesnou analýzu událostí a řekl, že ho považuje za jednoho z nejvýznamnějších aktivistů současného protiválečného hnutí.

Naproti tomu ukrajinský velvyslanec při OSN Sergiy Kyslytsya připomněl, že Pink Floyd měli zákaz vystupovat v Sovětském svazu poté, co odsoudili sovětskou invazi do Afghánistánu v roce 1979. "Je ironické, ne-li pokrytecké, že se pan Waters nyní snaží zakrýt další invazi," řekl diplomat s tím, že pro Watersovy bývalé fanoušky musí být smutné, že se stal poslem ruských lží a propagandy. "Brnkejte na kytaru, pane Watersi, to vám jde lépe než poučovat Radu bezpečnosti o tom, jak dělat svou práci," uzavřel velvyslanec.

Waters je známý svými antisemitskými postoji a aktivismem ve prospěch protiizraelského hnutí BDS. Svá hudební vystoupení otevřeně využívá k odsouzení Izraele. Například na koncertě v roce 2013 ukázal balón ve tvaru prasete lemovaný Davidovou hvězdou.

Loni v září zase adresoval manželce ukrajinského prezidenta otevřený dopis, v němž prezentoval postoje blízké ruské propagandě a psal, že by Západ neměl dodávat zbraně armádám kyjevské vlády.

Související

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti