pátek 3. května 2024

Za černý kašel nemůžou Ukrajinci, ale rodiče neočkovaných dětí, tvrdí Válek

Válek vyvrací spekulace, že by za výskyt černého kašle mohli migranti z Ukrajiny. Na vině podle něho jsou rodiče, které neočkují své děti.

20230712160344

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Zdroj: TOP 09

  • Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
  • Zdroj: TOP 09

Za výskyt černého kašle, kterého je nyní v České republice nejvíce od roku 1963, mohou zejména rodiče, kteří nenechávají své děti očkovat. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tímto tvrzením vyvrací spekulace, že za velký výskyt nemoci mohou migranti z Ukrajiny. "Kdo tvrdí, že za zvýšený výskyt černého kašle mohou ukrajinští váleční uprchlíci, buď neví, o čem mluví, nebo záměrně lže. Nic mezi tím," uvedl Válek. "Zvýšený výskyt černého kašle je spojený s oslabenou kolektivní imunitou, větším pohybem lidí a klesajícím zájmem o očkování. Potýkaí se s tím ve všech vyspělých zemích. Naopak děti ukrajinských uprchlíků se nám daří průběžně očkovat, protože o očkování mají zájem," napsal ministr na svůj facebookový účet. Podle jeho slov však není žádný důvod k panice.

Rozšíření černého kašle má podle Válka i jiné důvody. Může za to také sociální izolovanost během covidu, kdy lidé ztratili část přirozené imunity, protože dva roky nebyly vystaven chřipce, kašli či běžnému nachlazení. "Kdyby chtěl někdo obviňovat Ukrajince, může se podívat také do Anglie. Opět mnoho případů černého kašle a Ukrajinců tam moc není," dodal Válek.

Podle něho se černý kašel nejvíce vyskytuje mezi dospívající mládeží od 15 do 19 let, kde je proočkovanost pod 80 procent.

Autor: Jan Skala

Související

52969539828_e35ca17373_b
Zahraniční

Ukrajina nevylučuje jednání s Ruskem. Kuleba řekl, kdy by mohla začít

profimedia-0868926235
Zahraniční

Vévodkyně z Edinburghu navštívila Kyjev jako první zástupce královské rodiny

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování zachránilo za 50 let přes 154 milionů životů