pondělí 29. dubna 2024

Z přesné kopie nejstaršího skotského tartanu vznikne nová kolekce oblečení

Kousky zachovalého tartanu starého kolem pěti set let čeká oživení. Textilní firma totiž vyrobila jeho přesnou kopii, ze které bude šít kolekci dobového oblečení.

59BBF032-8C45-43F0-B09A-A0A6AC1DEEFC

Nalezený kus tartanu ležící na replice.
Zdroj: House of Edgar

  • Nalezený kus tartanu ležící na replice.
  • Zdroj: House of Edgar

Kousek velmi starého skotského tartanu hrající škálou barev od žluté a oranžové přes hnědou a zelenou až po červenou našli lesníci ve skotském rašeliništi při těžebních pracích. Odborníci pomocí speciální uhlíkové techniky zjistili stáří látky, kus tartanu podle nich pochází z let 1500 až 1600. Díky tomu se stal nejstarší existující dochovanou skotskou látkou.

Kostkový vzor se nepodařilo spojit historikům s žádným rodinným klanem z tehdejší doby. Odborníci jsou si však téměř jistí tím, že látka byla součástí oděvu někoho významného. Nosila ji žena jako šátek, nebo muž jako zábal horní části těla.

Návrháři teď vytvořili přesnou kopii tartanu a budou z něj vyrábět kolekci oblečení.

Co je tartan?

Tartan je vzor tkaniny s přesně stanoveným pravoúhlým uspořádáním pruhů ve předem daných barvách. Tartanové tkaniny se vyrábějí převážně z vlněných přízí a ze směsí s vlnou. Vedle skotských krojů a uniforem se tartan používá také na civilní kostýmy, obleky, pláště, sukně, kalhoty a podobně

Většina nejznámějších skotských tartanů vznikla v 18. a 19. století. Ve Skotsku se tartany používaly na uniformy i na všední oděvy. Služebníci prý směli nosit jen jednobarevné oděvy, pachtýři dvoubarevné, důstojníci trojbarevné, náčelníci kmenů pětibarevné, básníci a druidové šestibarevné a král sedmibarevný oděv.

Autor: Zuzana Beranová

Související

tvíd
Světové dny Móda

Den tvídu

Building_a_New_Scotland_-_Creating_a_modern_constitution_for_an_independent_Scotland
Zahraniční

Bude mít Skotsko nového Morozova? Schválilo udavačský zákon o nenávisti

A84D1D1A-E5F1-4671-8774-9F9E8D4D659C
Zahraniční Kauzy

Aktivistky zneuctily busty královny Viktorie kaší a marmeládou

Větrná elektrárna ve Skotsku
Zahraniční Zelená energie

Skotsko vytváří více energie z obnovitelných zdrojů, než samo spotřebuje