čtvrtek 16. května 2024

Aktivistky zneuctily busty královny Viktorie kaší a marmeládou

Pomazat bustu královny Viktorie červenou marmeládou a polít jí ovesnou kaší aktivistkám ze skupiny This Is Rigged nestačilo. Na podstavec sochy umístěné v muzeu v Glasgow nasprejovaly navíc vulgární označení dámského přirození.

A84D1D1A-E5F1-4671-8774-9F9E8D4D659C

Aktivistky se na bustě královny Viktorii vyřádily.
Zdroj: This Is Rigged

  • Aktivistky se na bustě královny Viktorii vyřádily.
  • Zdroj: This Is Rigged

30letou a 22letou ženu přistihli zaměstnanci skotského muzea Kelvingrove přímo při činu. K akci se přiznaly, prý se jednalo o protest proti narůstajícímu nedostatku potravin. Pokud podle skupiny, která se v překladu jmenuje Tohle je zmanipulované, nedojde ke změně, bude prý muset takové činy opakovat. Ke spojitosti s královnou Viktorii dodávají, že se nechtějí vrátit do viktoriánské doby, kdy lidé často trpěli nemocemi způsobenými hladomorem. Právo na snídani je podle nich jedno z hlavních ukazatelů svobody. 

Obě ženy policie zatkla.

Stejná skupina nedávno ukradla z 15 supermarketů v centru Glasgov 1 200 koláčků a umístila do vozíku na náměstí George Square s nápisem Koláčky zdarma.

V dalším případě se převlékli za zaměstnance obchodního řetězce, vyplenili regály s pečivem a květinami a zboží rozdali kolemjdoucím.

Radí také, jak krást v obchodech se samoobslužnými pokladnami.

Koncem ledna polily dvě francouzské ekologické aktivistky ze skupiny Riposte alimentaire, v překladu Reakce na stav potravin, polévkou vzácný portrét Mona Lisy od malíře Leonarda da Vinciho vystavený v pařížském Louvre. Ty zas požadovaly právo pro všechny na zdravé a udržitelné potraviny.

Akce vyvolávají u veřejnosti spíše hněv kvůli ničení umělecký děl. Zároveň řada lidí nechápe, proč aktivisté bojující proti hladu používají právě potraviny, aby díla poničili.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: This Is Rigged

Související

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

Rafael Nadal
Tenis

Na zdi v Madridu se objevil murál s tenisovými hvězdami. Zničili ho vandalové

IMG_5885-scaled
Zahraniční Zajímavosti

Našel se další záhadný římský předmět, nikdo neví, k čemu sloužil

53484368231_4ba3132798_b
Zahraniční

Ve Skotsku se kvůli klimatu rozpadla koalice, premiér rezignoval