sobota 27. července 2024

Bude mít Skotsko nového Morozova? Schválilo udavačský zákon o nenávisti

Ve Skotsku budou moci děti poslat své rodiče až na sedm let do vězení, pokud se nevhodně vyjádří o genderové rovnosti. Tamní politici schválili udavačský zákon, který otevírá i nová centra, kam budou lidé moci chodit anonymně hlásit projevy nenávisti.

Building_a_New_Scotland_-_Creating_a_modern_constitution_for_an_independent_Scotland

Skotský premiér Hamza Yousaf je hlavní tváří nového udavačského zákona.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Skotský premiér Hamza Yousaf je hlavní tváří nového udavačského zákona.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na vlnu kritiky naráží ode dneška platný zákon, který už v roce 2021 předložil současný skotský premiér Humza Yousaf. Ten má kriminalizovat projevy nenávistných komentářů vůči příslušníkům sexuálních menšin či postiženým nebo má dbát genderové vyrovnanosti. Jeho odpůrci komentují jeho schválení jako pád Skotka do progresivní dystopie, protože zákon chce postihovat i projevy antipatie nebo zesměšňování. Kritici proto varují předtím, že vyšetřování bude možné vést z osobních pohnutek a ne na základě důkazů.

Objevují se hlasy, které hovoří o omezování svobody projevu a šmírování vlastních občanů, kdy stát bude mít jeho prostřednictvím přehled o tom, jaké nálady vládnou v konkrétních domácnostech. Dokonce se zmiňují paralely i s někdejším hrdinou sovětské propagandy Pavlem Morozovem, který během kolektivizace udal svého otce za zatajování zásob obilí, za což byl posléze vesničany zlynčován a zavražděn. Pro nahlašování se zřizuje 400 center, kde lidé mohou o nenávisti druhých referovat anonymně. Pro tyto případy rovněž začala policie posilovat své řady.

Zákon, který premiér hájí jako nutnost pro boj s nenávistí v 21. století, kritizuje kromě veřejnosti i řada umělců. Tvůrkyně slavného románu o Harrym Potterovi J. K. Rowling přišla s výzvou, aby ji policie zatkla kvůli své kritice transgenderového aktivismu.

Autor: Jan Skala

Související

czNmcy1wcml2YXRlL3Jhd3BpeGVsX2ltYWdlcy93ZWJzaXRlX2NvbnRlbnQvbHIvdXB3azYyMDk0NjcyLXdpa2ltZWRpYS1pbWFnZS1rb3doMHB1ci5qcGc
Domácí

Udělejme z Ukrajiny dronovou velmoc. Česko se připojí k mezinárodní iniciativě

kostra
Zahraniční Zajímavosti

Na zahradě britského hotelu byly objeveny desítky koster starých 1000 let

Cliftonský visutý most
Krimi

Muž zabil spolubydlící. Ostatky nechal v kufrech na mostě v Bristolu

Cliftonský visutý most
Krimi

Dva kufry s lidskými ostatky ležely na mostě v Bristolu