čtvrtek 2. května 2024

Výstava odhaluje 300 let pouličního osvětlení. Najdete ji před pražským magistrátem

Od čtvrtka je před budovou pražského magistrátu instalována volně přístupná výstava zaměřená na 300letou historii pouličního osvětlení.

městské osvětlení

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Výstava na Mariánském náměstí před budovou pražského magistrátu je zaměřená na třistaletou historii pouličního osvětlení v Praze. Je volně přístupná a otevřená až do 15. listopadu. Historický vývoj pouličních lamp přibližují dobové ilustrace, fotografie a zajímavosti z provozu osvětlení. První olejové lucerny se v Praze objevily již před 300 lety.

Výstavní panely doplňuje instalace s více než desítkou svítidel, která byla pro pražské ulice typická od 60. let minulého století do současnosti. V době konání výstavy budou lampy každý večer od západu slunce do půlnoci svítit. „Projít se minulostí veřejného osvětlení Prahy je jako otevřít knihu starých pražských příběhů. Světlo vždy spoluutvářelo jedinečný ráz města a řada historických lamp a stožárů i dnes přispívá k jeho nezaměnitelnému geniu loci,“ uvedl při zahájení výstavy 19. října pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Tři sta let je krásné výročí a mimořádná příležitost ohlédnout se za zajímavým historickým vývojem, který postupně přinášel světlo a bezpečí do pražských ulic,“ řekl pražský radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza. „Soustava pražského veřejného osvětlení činí více než 140 tisíc světelných míst a prochází nyní další evoluční proměnou. Zastaralé sodíkové zdroje postupně nahrazujeme energeticky účinnějšími LED technologiemi a směřujeme k využití lamp jako chytrých zařízení. Výstava ukazuje i konkrétní projekty, kde už takto pražské lampy fungují,“ doplnil Hroza.

Autor: Šimon Mitro

Související

Kramářova vila
Domácí Tipy na výlety

Kramářova vila se zpřístupní na Svátek práce

403628133_10160704498498955_1780574005581824657_n
Domácí

Praha znovu zakáže vjezd do části Starého Města

c04721b2-bacb-4dd4-a7dd-2b11ff9e8bd0
Domácí

Praha si posvítí na zahrádky. Jejich nekontrolovatelný rozpuk je minulostí

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají