pátek 17. května 2024

Výroční tisícikorunovou bankovku na pobočkách ČNB už neseženete

Během dvou dnů si Češi na pobočkách ČNB rozebrali 200 tisíc výročních tisícikorunových bankovek, které nyní zamíří do oběhu.

Výroční tisícikorunová bankovka k 30 letem české měny.

Výroční tisícikorunová bankovka k 30 letem české měny.
Zdroj: ČNB

  • Výroční tisícikorunová bankovka k 30 letem české měny.
  • Zdroj: ČNB

Výměna bankovky 1 000 Kč s přítiskem k 30. výročí rozdělení československé měny byla na všech územních zastoupeních ČNB ukončena z důvodu vyčerpání zásob,“ oznamuje na svých stránkách Česká národní banka. Davy Čechů se během dvou dnů vydalo na pobočky ČNB, kde čekali v dlouhých frontách několik hodin, aby získali výroční tisícikorunu.

Enormní zájem o „speciální“ bankovky byl i přesto, že ČNB uvádí, že bankovek je rovných 200 tisíc a tudíž nelze očekávat, že jejich hodnota v čase bude růst. Nelze je tedy brát jako investiční bankovky.

Podnikavci se snaží výroční bankovky prodat přes online inzertní portály. Jen na Bazoši je takových inzerátů přes sto. Někteří ji prodávají „jen“ za dvojnásobek její hodnoty, ale jsou tací, kteří neváhají prodávat výroční tisícikorunu i za 15 tisíc. Obdobné je to na portálu Aukro, ale tam je vidět, že někteří neváhají výroční bankovku koupit za dvojnásobek ceny. Probíhá tam řada aukcí, kde se cena bankovky zatím vydražila i na částku přes tři tisíce korun. Inzeráty kolují i na dalších portálech jako přes Facebook nebo na Sbazaru.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČNB

Související

policejní pouta-ilustrační foto
Krimi

Podvodníci vydávající se za pracovníky České národní banky jsou ve vazbě

Kč
Ekonomika

Bankovní asociace zlepšila odhad českého HDP na letošní rok

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

placení
Ekonomika Technologie

Platby mobilem motivují k většímu utrácení