Volby polarizují slovenskou společnost. Polsko mluví o mafiánském státě

Na Slovensku začínají vyjednávání mezi dvojicí postupujících kandidátů a neúspěšnými uchazeči o prezidentský post. Oběma mužům jde zejména o přízeň rusofila Štefana Harabina.

432882097_819671886861407_7423961647857158086_n

Výsledek prvního kola prezidentských voleb na Slovensku.
Zdroj: Facebook/Milion chvilek

  • Výsledek prvního kola prezidentských voleb na Slovensku.
  • Zdroj: Facebook/Milion chvilek

Víkendové prezidentské volby na Slovensku ukázaly polarizaci tamní společnosti. Alespoň tak o události číslo jedna informují tamní média. Většina z nich si všímá skutečnosti, že ačkoliv zvítězil Ivan Korčok, jehož podporuje zejména nejsilnější opoziční strana Progresívne Slovensko, nemá mnoho názorově spřízněných, neúspěšných protikandidátů, jejichž voliči by mu mohli dát hlas v druhém kole.

Nejvíce se nyní bude hrát o hlasy předsedy Nejvyššího soudu Štefana Harabina. Jeho předvolební kampaň jej vykreslila jako naprostý protipól Korčoka, Harabin se vymezil zejména proti slovenské pomoci Ukrajině, na které naopak Korčok postavil část kampaně a také šokoval veřejnost prohlášením, že první zahraniční cesta by nevedla do Prahy, ale do Moskvy. Je proto pravděpodobné, že jeho voliči dají hlas především Peterovi Pellegrinimu. Ten se sice prezentuje umírněnějším stylem a je dlouholetým spolupracovníkem premiéra Roberta Fica, jenž zastává podobné názory jako Harabin. Pro Pellegriniho budou pravděpodobně hlasovat i voliči maďarského kandidáta Krisztiána Forróa a pravicového extrémisty Mariana Kotleby. Korčok může počítat pouze s voliči bývalého premiéra Igora Matoviče, který však dostal pouze 2,18 procent hlasů.

Volby, jejichž druhé kolo bude 6. dubna, rozdělily i českou politickou scénu. Vládní koalice se raduje z vítězství Ivana Korčoka, naopak předseda nejsilnější opoziční strany ANO Andrej Babiš veřejně podpořil Petera Pellegriniho. Předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) naopak těší, že z voleb vypadli proruští kandidáti.

S ještě radikálním prohlášením přišel polský list Gazeta Wyborcza, který zmínil, že na Slovensku se nyní hraje o budoucnost mafiánského státu. Vítězství Petera Pellegriniho by podle deníku znamenalo posun k maďarskému stylu politiky.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Fico
Zahraniční

Pozitivní zprávy ze Slovenska. Fico je mimo ohrožení života

438164782_2179704435705967_4289271848474290598_n
Zahraniční

Fico leží po další operaci na JIPce. Po schůzce s Pellegrinim vyzval ke klidu

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině