sobota 27. dubna 2024

Vláda přiostřila sankce a schválila peníze pro Ukrajinu. Kolik ale říct zapomněla

Vláda dnes měla jednací den o situaci na východě Evropy. Přiostřila protiruské sankce a schválila finanční balík na nákup munice pro Ukrajinu.

329276719_708614957719262_3263514004497959004_n

Premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský jsou hlavní tváře sbírky peněz na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu.
Zdroj: Facebook/Petr Fiala

  • Premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský jsou hlavní tváře sbírky peněz na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu.
  • Zdroj: Facebook/Petr Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že vláda rozšiřuje protiruské sankce na dva Rusy a jednu firmu. Ti na území České republiky údajně řídili vlivové prokremelské operace. Jedním z mužů je blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina, politik a podnikatel Viktor Medvedčuk. Činnost obou Rusů údajně měla dosah i za hranice České republiky, čímž se podle Fialy znovu potvrzují snahy Ruska o destabilizaci demokratických systémů v západní Evropě.

Kromě toho vláda schválila balík peněz na pomoci Ukrajině. Ty chce Fialův kabinet investovat do vlastní muniční iniciativy, kterou navrhl prezident Petr Pavel, když oznámil, že je reálné nakoupit 800 tisíc kusů dělostřelecké munice mimo Evropskou unii. Fiala následně rozjel mezinárodní snahu, do které se zatím zapojilo 20 států. Dosud vybrané peníze zatím stačí na nákup 300 tisíc kusů munice, která urychleně poputuje do Kyjeva.

Jak vysokou částku vláda na nákup munice pro Ukrajinu ze státního rozpočtu vyčlení, Fiala neoznámil, za což sklidil vlnu kritiky od opozice i veřejnosti. Místo toho ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) přišel s hypotézou, že by se Česká republika měla zasadit o dodání 1,5 milionu kusů munice Ukrajině, ani to podle něho nemusí být konečné číslo.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě