Víme, kde děti nepůjdou do školy kvůli stávce. Rodiče nemají nárok na odškodné

27. listopadu budou stávkovat učitelé a řada dalších odborových svazů. Důvodem je kritická situace s platy. Rodiče malých dětí si musejí vzít dovolenou nebo sjednat hlídání.

učitel

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Školy se do stávky připojí, aby zabránily zásahům do vzdělávací soustavy a škrtům v rozpočtu kapitoly školství na rok 2024. „Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024 obsahuje řadu škrtů v kapitole školství, které budou mít negativní dopady na kvalitu vzdělávání, tedy především na děti, žáky a studenty,“ uvedl Radek Sarközi, prezident spolku Pedagogická komora. Například peníze, za které školy nakupují mimo jiné učebnice pro žáky nebo hradí dopravu žáků na plavecký výcvik, se mají snížit o stovky milionů. „Na 17 020 plných úvazků nepedagogických pracovníků ve školství chybějí peníze v návrhu státního rozpočtu peníze úplně,“ konstatoval.

Upozornil také, že stávkující mají omluvenou nepřítomnost na pracovišti a nemusí pracovat ve škole ani doma. Pokud ředitel školy nedokáže zajistit provoz, protože většina zaměstnanců stávkuje, může vyhlásit ředitelské volno. To se ale týká jen žáků.

Rodiče dětí nemají v den stávky nárok na ošetřovné a ani nemohou po škole vymáhat ušlý zisk, pokud nemohli sami pracovat kvůli zavřeným školám.

Které školy budou stávkovat zjistíte zde.

Související

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

school-3994211_1280
Zahraniční

Polská vláda zakázala domácí úkoly. Rodičům a učitelům se to nelíbí