pondělí 20. května 2024

Většina obyvatel Tchaj-wanu se cítí být výhradně Tchajwanci. S Čínou ztrácí vazby

Průzkum zjišťoval, jak sebe samé vnímají obyvatelé Tchaj-wanu. Většina se cítí být suverénním národem, ne provincií Číny.

Lidé z tchajwanského města Chua-lien

Lidé z tchajwanského města Chua-lien
Zdroj: Flickr

  • Lidé z tchajwanského města Chua-lien
  • Zdroj: Flickr

Nedávné volby na Tchaj-wanu přinesly třetí po sobě jdoucí vítězství pro Demokratickou progresivní stranu (DPP), která podporuje samostatnou národní identitu odtrženou od Číny. Průzkum agentury Pew Research zkoumal, jak lidé na Tchaj-wanu vnímají svou národní identitu a vztah k Číně.

I když čínská vláda považuje Tchaj-wan za svou provincii, pouze tři procenta obyvatel Tchaj-wanu se považuje výhradně za Číňany. Necelá třetina, 28 procent, se považuje jak za Tchajwance, tak za Číňany. Zbylí se identifkují pouze jako Tchajwanci. Nejvíce se za Tchajwance coby suverénní národ považují zdejší do 35 let, celkem 83 procent z nich se identifkuje výhradně jako Tchajwanci.

Přestože se většina cítí být suverénním národem, tak 40 procent nadále cítí emocionální spojení s pevninskou Čínou. Emoční vztah k Číně je běžnější mezi staršími dospělými. Většina lidí na Tchaj-wanu považuje čínskou sílu a vliv za hrozbu. Mladší dospělí a ti s vyšším vzděláním jsou více znepokojeni čínskou silou a vlivem.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pew Research

Související

erotické pomůcky
Domácí Vztahy

Erotické pomůcky používají tři z deseti Čechů. Nejčastěji s partnerem

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

eurovolby
Domácí Eurovolby

K eurovolbám plánuje přijít třetina Čechů

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech