pondělí 20. května 2024

Většina koalice chce evropskou měnu. Pekarová navíc zmocněnce pro euro

Politickou scénou rezonuje téma přijetí eura, i když podpora ve společnosti je pětinová. Markéta Pekarová Adamová dokonce chce obnovit post koordinátora pro přijetí společné evropské měny.

53220336468_6277733050_b

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová by chtěla obnovit funkci koordinátora pro euro.
Zdroj: Flickr

  • Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová by chtěla obnovit funkci koordinátora pro euro.
  • Zdroj: Flickr

Společná evropská měna štěpí nejen českou politickou scénu, ale i vládní pětikoalici. Bylo to znát během pondělního zasedání 20 let tvoříme Evropu v pražském Lichtenštejnském paláci, kdy se na společném názoru vládní strany neshodly. Jestliže TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti jsou pro co nejrychlejší zavedení eura, nejsilnější koaliční strana ODS je stále spíše proti. Zástupci opozice se jednání neúčastnili.

Nejvýrazněji se na celé akci projevila předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která řekla, že je třeba obnovit pozici vládního zmocněnce pro euro, která byla v roce 2017 zrušena. Podle špiček ODS je vytvoření takové funkce v tomto volebním období zbytečné.

Otázka přijetí eura Českou republikou rezonuje silně od novoročního projevu prezidenta Petra Pavla, který ji po delší době znovu otevřel a doporučil k zahájení kroků k bližší evropské integraci tímto směrem. Podporu společnosti ale tento krok nemá. Pro euro je podle posledního průzkumu agentury Median pouhých 20 procent obyvatel České republiky.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Andrej Babiš
Domácí

Časy rekordních zisků jsou pryč. Volby by vyhrálo ANO, ale náskok se zmenšuje

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

EU vyšetřuje Facebook a Instagram kvůli zavislosti dětí na sítích

Petr Pavel s Evou Pavlovou.
Domácí

Prezidentský pár navštíví Pardubický kraj