sobota 18. května 2024

Většina Čechů dohledává informace o zdraví a příznacích online

Informace související se zdravím, nemocemi a léky si Češi čím dál více hledají online. Činí tak rovných 95 procent lidí.

nemoc

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

Téměř všichni Češi konzultují své zdravotní potíže online, přičemž polovina tak činí pravidelně, vyplývá to z průzkumu společnosti ESET. Průzkum ukázal, že přibližně 95 procent Čechů vyhledává informace o zdraví online a sedm procent uvedlo, že tak činí téměř neustále. Vyhledávání informací o zdraví na internetu je však provázeno novým fenoménem zvaným kyberchondrie, kdy nadměrné hledání online informací může vést k zbytečné úzkosti a stresu. Kyberchondrie, podobná hypochondrii, ohrožuje duševní zdraví lidí, kteří tráví hodiny denně hledáním informací o svém zdraví na internetu.

Kyberchondrie není prozatím oficiální diagnózou s jasně definovanými kritérii. V posledních letech se však s rozšířením internetu tento termín objevuje mezi odborníky stále častěji. V podstatě jde o to, že člověk zažívá silnou úzkost a stres při vyhledávání informací o svém zdraví nebo zdraví někoho blízkého,“ říká psycholožka Kamila Ryšánková. „Hledáním těchto symptomů stráví i několik hodin denně. Nové informace úzkost nezmírňují, ale naopak zvyšují. Může cítit potřebu ujistit se u svého lékaře, že tomu tak je. Ve výsledku však nemusí lékaři důvěřovat,“ vysvětluje.

Mnohem častěji vyhledávají své zdravotní problémy uživatelé mezi 18 a 30 lety. „Ve věkové kategorii do 30 let si hledá symptomy skoro polovina uživatelů, u lidí nad 50 let je to třeba jen třetina. Pro mladé uživatele je zkrátka přirozenější nejdříve otevřít Google než zvednout telefon. Častěji si také informace o zdraví vyhledávají ženy – domníváme se, že to souvisí například s péčí o rodinu. Žádná věková skupina ale není kyberchondrií ohrožena výrazně více,“ dodává Žáčková.

Nejčastěji si uživatelé vyhledávají neobvyklé symptomy, se kterými nemají zkušenost (52 %), ověřují si, zda má smysl navštívit lékaře nebo své problémy dokáží vyléčit v domácím prostředí (48 %), nebo se pokoušejí najít alternativní možnosti léčby (41 %). „Je zajímavé, že uživatelé do 40 let třeba častěji hledají i dávkování léků než generace nad 50 let. S ohledem na to, že řada uživatelů si pro informace chodí na stránky lékáren, je zřejmé, že si příbalový leták vyhledají tam,“ říká Žáčková. „Právě to, že Češi čerpají informace z odbornějších zdrojů, je vynikající zpráva.

Autor: Šimon Mitro

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu