pondělí 29. dubna 2024

Vědci po 60 letech objevili nová antibiotika. Pomohla jim umělá inteligence

Pomocí umělé inteligence objevili vědci po 60 letech novou třídu antibiotik.

laboratoř

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

První nová antibiotika za posledních 60 let. K přelomovému objevu pomohla vědcům umělá inteligence. Objev vnáší novou naději v boji proti rezistenci na antibiotika způsobené bakteriemi Staphylococcus aureus, které každoročně zabíjí tisíce lidí po celém světě.

Tým výzkumníků z Massachusettského technologického institutu (MIT) a 21 dalších spoluautorů přišel s novým objevem látky, která dokáže zabít rezistentní bakterie. Vědci využili model hlubokého učení k predikci aktivity a toxicity nové slibné látky. S pomocí rozšířených datových sad trénovali model hlubokého učení na hodnocení antibiotické aktivity tisíců sloučenin. Aby lépe porozuměli procesu výběru potenciálních léků, tým použil tři další modely k hodnocení toxicity sloučenin na třech různých typech lidských buněk.

S využitím této sady modelů proběhlo screenování přibližně 12 milionů komerčně dostupných sloučenin. Modely identifikovaly sloučeniny z pěti různých tříd, které vykazovaly predikovanou aktivitu proti MRSA. Následně vědci provedli laboratorní testy na přibližně 280 těchto sloučenin, což vedlo k identifikaci dvou slibných antibiotických kandidátů z téže třídy.

Látky byly následně testovány na dvojici laboratorních myších. Jedna měla kožní infekce MRSA a druhá systémovou infekci MRSA, nová antibiotika snížila populaci MRSA u myší desetkrát. Objev nové třídy antibiotik může poskytnout účinný prostředek k boji proti bakteriím odolným vůči stávajícím lékům, otevírající nové možnosti v léčbě bakteriálních infekcí.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější