pondělí 20. května 2024

Ve Středozemním moři se potopila loď s migranty. Přes 60 jich nepřežilo

Jedná z řady lodí převažející do Evropy migranty z Afriky, do cíle nedorazila. Při její nehodě ve Středozemním moři zemřel přes 60 členů posádky.

20231217_083558

Tok migrantů z Afriky do Itálie neustává.
Zdroj: X

  • Tok migrantů z Afriky do Itálie neustává.
  • Zdroj: X

Více než šedesát obětí si vyžádalo potopení lodi, která ze severoafrické Libye vezla necelou stovku migrantů k italským břehům. Dalších 25 bězenců se podařilo zachránit. Loď, která vyplula z libyjského přístavu Zuára, potopily mohutné vlny. Většina mrtvých pocházela z Nigérie a Gambie, kteří se vypravili do Evropy s cílem získat občanství některé ze zemí Evropské unie.
Trasa, po níž potopená loď plula, patří k těm nejvyužívanějším, ovšem také nejnebezpečnějším. V minulosti ji hlídaly plavidla řady nevládních organizací evropských států, které topíci se migranty pak na svých lodích prevážely do Itálie.


Tamní premiérka Giorgia Meloni tuto skutečnost označila za problém, protože její země čelí velkému náporu migrantů, který už úřady nezvládají. Na nutnosti řešení této situace se aktuálně shodla i s britským premiérem Rishim Sunakem, jehož země je také jedním z hlavních cílů bězenců z Afriky a Blízkého východu. Za letošek přišlo do Evropy nejméně 150 tisíc migrantů.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0874241333.jpg
Hokej MS Praha

Euforie trvá. Češi spláchli Brity

Hokejisty Velká Británie vede Peter Russell.
Hokej MS v hokeji 2024

Čeští hokejisté si jdou pro povinné body, zapojí se hurikán Nečas?

14278966046_89224e473a_b
Zahraniční

Nová nizozemská vláda vystrkuje růžky. Ještě nemá premiéra a už plánuje deportace

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii