středa 1. května 2024

Vandalové za vyčištění Braniborské brány nezaplatili. Berlín vymáhá peníze soudně

Vyčištění Braniborské brány vyjde vandaly z Letzte Generation draho. Berlínská radnice po nich bude soudní cestou vymáhat celu částku včetně úroků, které už jdou do desetitisíc eur.

F6h4EH1XcAAii6a

Loni ekoteroristé na Braniborskou bránu zaútočili hned dvakrát.
Zdroj: X

  • Loni ekoteroristé na Braniborskou bránu zaútočili hned dvakrát.
  • Zdroj: X

Berlínský soud se od včerejška zabývá žalobou radnice hlavního města Spolkové republiky Německo na radikální aktivistickou organizace Letzte Generation. Magistrát po hnutí požaduje zaplacení částky 142 tisíc eur (cca 3,6 milionu korun) za znečištění jednoho z nejviditelnějších německých symbolů, Braniborské brány, kterou při své protestní akci za zastavení klimatických změn, postříkali 17. září loňského roku oranžovou barvou. Úředníci uložili Letzte Generation uhradit náklady na vyčistění památky, což se však dosud nestalo. Čin ostře odsoudil berlínský starosta Kai Wegner a německá ministryně vnitra Nancy Faeser jej označila za neakceptovatelný.

Berlínský úřad nejprve po aktivistech požadoval zaplacení 115 tisíc eur, přičemž samotné čistící práce vyšly po zářijové akci na 35 tisíc eur. O dva měsíce později však členové hnutí akci zopakovali. Platební příkaz ale pravděpodobně skončil v koši organizace, takže pokud se soud přikloní na stranu radnice, budou muset vandalové zaplatit i úroky.

Soud rovněž zahájil trestní řízení se 14 členy zmíněné organizace, což berlínský senátor Stefan Evers okomentoval slovy, že vandalismus nese své následky. Klimaaktivisté z Letzte Generation na sebe v poslední době neupoutali pozornost pouze poničením Braniborské brány. V nadcházejících evropských volbách totiž kandidují do unijních instituce a právě v Německu nemají zrovna malé šance.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let