neděle 28. dubna 2024

V Praze mohou do školy při výskytu černého kašle jen očkované děti

Pražští hygienici rozhodli, že při výskytu černého kašle ve školách se mohou účastnit výuky jen očkovaní žáci.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Pražští hygienici stanovili, že při výskytu černého kašle ve školních třídách mohou do výuky chodit pouze žáci, kteří jsou řádně očkovaní. Opatření platí po dobu 21 dní, informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy v tiskové zprávě na svém webu. I když je pro přijetí do mateřské školy vyžadováno doložení povinného očkování, pro poslední ročník předškolního vzdělávání a povinnou školní docházku povinné není.

Dopis školám od hygienické stanice doporučuje, aby mělo každé zařízení ověřeno, zda jsou děti očkované proti černému kašli, ideálně formou kopie očkovacího průkazu, což usnadní stanovení protiepidemických opatření. Dále pražští hygienici radí školám provádět důkladný úklid povrchů včetně dezinfekce a častější větrání. Je vhodné, aby se školní třídy neslučovaly a společné akce byly omezeny.

Od začátku roku bylo v Praze zaznamenáno 237 případů černého kašle, zatímco loni ve stejném období byl zaznamenán pouze jeden případ. Mezi kraji je nejhorší situace v Jihočeském kraji s 496 případy. Situace je také závažná ve Středočeském kraji (355), Vysočině (329) a Pardubickém kraji (280). Nejvíce nemocných v Česku, z celkových 2273, je ve věkové skupině 15 až 19 let. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je nemocnost 120 případů na sto tisíc obyvatel. Zhruba třetina případů je u desetiletých až čtrnáctiletých, ale nákaza postihuje všechny věkové skupiny.

Očkování proti černému kašli je součástí povinného očkování v dětství. Je součástí hexavakcíny, která zahrnuje i další nemoci. Další přeočkování je v pěti a deseti nebo jedenácti letech. Proočkovanost hexavakcínou dosahuje 96 procent, na přeočkování přichází 90 procent starších dětí. Odborníci uvádějí, že současný nárůst případů je ovlivněn covidovou epidemií, kdy se nemoc prakticky nešířila díky opatřením. Dochází také k nárůstu případů kvůli změně očkovací látky v roce 2007, která má menší vedlejší účinky, ale také nižší hladinu imunity.

Autor: Šimon Mitro

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Praha,_Břevnov,_Malovanka,_tramvaj_T3
Domácí

Prahu čeká chaos ve veřejné dopravě. Pondělkem začne výluka na 20 linkách

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví