úterý 7. května 2024

Ostrava má mládě medvědokočky binturonga, rozmnožila i další druhy

V ostravské zoo přišlo v minulých týdnech na svět několik mláďat. Jedno z nich se narodilo páru binturongů.

mlade-binturonga1-foto-e.-gombala

Mládě bintugonga v ostravské zoo
Zdroj: Enrico Gombala

  • Mládě bintugonga v ostravské zoo
  • Zdroj: Enrico Gombala

Vypadá jako kříženec medvěda a kočky, i proto se pro něj v angličtině vžil název Bearcat. U nás ho známe jako binturonga. Jedno mládě se teď narodilo zkušené samičce v ostravské zoo. Populace šelmiček klesla za posledních 30 let asi o 30 procent. Může za to těžba surovin v jejich přirozeném prostředí, v korunách stromů deštných pralesů jihovýchodní Asie, i nelegální lov.

Mládě v ostravské zoo se má čile k světu a objevuje své okolí. Jeho pohlaví chovatelé zatím neznají.

Mládě binturonga však není jedinou novinkou ostravské zoo. Po krajtách zelených se tady rozmnožili i hroznýšci skvrnití, kteří přibyli do zahrady teprve loni v létě. Nyní samice porodila dvě živá mláďata.

Hroznýšci totiž nekladou vejce jako jiné druhy hadů, ale rodí živá mláďata. „Ta jsou dokonalou zmenšeninou dospělých a jsou zcela samostatná. Měří zhruba15 centimetrů a ještě nepřijímají potravu, zatím tráví živiny ze žloutkového váčku. Krmit je začneme po prvním svleku, který nastává okolo desátého dne života,“ uvedl chovatel Lucas Bono.

Nejedovatí hroznýšci se v zoologických zahradách chovají velmi vzácně. V Evropě jsou aktuálně pouze ve třech zoo včetně ostravské. Ohrožuje je zejména nadměrný a nelegální odchyt pro obchod s živými zvířaty i kůží, využívá se i v lidové medicíně. Často jej lidé zabíjejí, protože si ho spletou s jedovatými druhy, třeba s krajtou tygrovanou nebo smrtící zmijí řetízkovou.

Ostravská zoo hlásí také mládě vzácného filipínského prasete visajánského, kterým v přírodě hrozí úplné vyhubení. V současné době žijí jen na ostrovech Negros a Panay.

Autor: Emil Mikuš a Tereza Maixnerová

Související

GK9MRZMXUAAhEm7
Ostatní

Mám sourozence, oznámila Mobi. Pár hodin staré gorilí mimino už je ve výběhu

3091_1
Ostatní Video

Ostravská zoo má unikát: Dva vrhy roztomilého binturonga v jednom výběhu

Foto 1_DSC05376_export
Ostatní

Dvouměsíční gorilátko Mobi už udrží hlavičku a okukuje svět

23940189268_2391c226f9_b
Zdraví

Při transplantaci prasečích orgánů nebudou nutné speciální léky