pátek 3. května 2024

V nájmu bydlí 1,8 milionu Čechů. Polovina má smlouvu na méně než dva roky

Polovina nájemníků v Česku žije v nejistotě. Mají smlouvu kratší než dva roky.

byt

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Podle analýzy Ministerstva pro místní rozvoj, která využila dotazníkové šetřené agentury Median z června loňského roku, má zhruba polovina nájemníků v České republice smlouvu na bydlení na méně než dva roky. Obdobný podíl nájemníků (45 %) disponuje smlouvou na dobu neurčitou.

V roce 2021 bylo podle sčítání pronajímáno 900 tisíc bytů v Česku, což znamená, že asi pětina domácností žije v nájmu. Median zjistil, že téměř pětina nájemníků má smlouvu na dobu kratší než jeden rok a dalších více než 26 procent má smlouvu na dobu jednoho roku až dvou let.

Zpráva z průzkumu naznačuje, že jak nájemníci, tak pronajímatelé mají obavy ohledně nejistoty ve vztahu k délce nájemní smlouvy. Část nájemníků říká, že opakované krátkodobé smlouvy vyvolávají nejistotu, zatímco pronajímatelé mají obavy z neplatičů a dlouhého procesu vyklizení bytu.

Délka nájemní smlouvy se také zdá být spojena s věkem nájemníka. Lidé ve věku 45 a více let mají častěji smlouvy na neurčito, což je historicky podmíněno změnami v pronajímání bytů po roce 1989. Výzkum rovněž ukázal, že většina nájemníků s krátkodobými smlouvami by preferovala smlouvy na delší dobu nebo na neurčito. Tito nájemníci často vyjadřují nižší spokojenost s bydlením.

Průzkum mezi malými pronajímateli, jež pronajímají maximálně 10 bytů, ukázal, že nejčastější problém spojený s nájemníky je zpoždění platby nájemného, ale většina dluhů je nakonec uhrazena. Podle místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) je důležité vést širokou diskusi o nájemním bydlení, která by byla založena na faktech a datech.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0869349386
Domácí Česká politika

ANO atakuje 33 procent. Mimo Sněmovnu jsou Lidovci i TOP 09

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Saaz-Ring2
Domácí

Žatec dostal další ocenění. Je historickým městem loňského roku