sobota 27. dubna 2024

V Číně umírá na covid 11 tisíc lidí denně

Rozvolnění opatření v Číně způsobilo přetížení nemocniční péče a tisíce mrtvých denně.

covid Čína

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Národní zdravotní výbor Čínské lidové republiky přestal hlásit počet případů covidu, o kterých pravidelně informoval od února 2020. Poslední report vydal zdravotnický výbor 24. prosince, podle kterého se od počátku pandemie vyskytlo v Číně jen 5 241 případů covidu.

Na začátku prosince Čína ukončila svou striktní politiku nulové tolerance. Všechna protipandemická opatření byla rozvolněna, což podle záběrů na sociálních sítích způsobilo kolaps čínského zdravotnictví. Podle oficiálních informací zemřelo na covid od začátku prosince jen šest občanů Číny. Podle britské zdravotnické analytické firmy Afirnity je ovšem situace v Číně zcela odlišná od toho, jak ji podávají čínská státní média.

Podle modelu Afirnity umírá v Číně na covid aktuálně odhadem jedenáct tisíc lidí denně a za poslední měsíc celkem 110 tisíc lidí.

Odborník na infekční choroby pracující pro čínskou vládu Guiqiang Wang na tiskové konferenci ze dne 20. prosince řekl, že jako úmrtí na covid budou označena pouze ta úmrtí, která budou způsobená zápalem plic a respiračním selháním u pacientů, kteří byli pozitivně testovaní na covid.

Hlavní příčinou úmrtí na infekci omikronem jsou základní onemocnění. Respirační selhání přímo způsobené novou infekcí koronavirem je vzácné. Úmrtí způsobená jinými nemocemi, jako jsou kardiovaskulární nebo cerebrovaskulární onemocnění a srdeční infarkty, nebudou klasifikována jako úmrtí způsobená koronavirem,“ uvedl Wang.

Kromě zdravotnických zařízení bojuje Čína i s nedostatkem léků. V lékárnách byly z velké části vykoupeny přípravky proti nachlazení a chřipce a také tablety na snížení horečky. Tablety ibuprofenu se prodávají jednotlivě s limitem šesti tablet na zákazníka.

Problém spočívá i v čínské vakcíně na covid SinoVac, která podle profesora epidemiologie Marka Woolhouse z Edinburské univerzity chrání očkované před vážným průběhem třikrát méně než moderní mRNA vakcíny, jako jsou Spikevax od Moderny nebo Comirnaty Original od Pfiseru.

V Číně byly hlášeny relativně nízké počty případů na jednotkách intenzivní péče, ale neoficiálně se plní,“ řekl ředitel WHO pro mimořádné situace Mike Ryan na tiskové konferenci 22. prosince. Čínští lékaři na sociálních sítích tvrdí, že 80 procent zdravotnického personálu bylo infikováno covidem.

Podle modelu Afirnity nastane bod zlomu 13. ledna, kdy by v Číně mělo být 3,7 milionů nakažených za den. Vrchol úmrtí na covid podle modelu nastane 23. ledna, kdy Afirnity odhaduje, že bude na covid umírat 25 tisíc lidí denně, což odpovídá průměrnému dennímu počtu úmrtí v Číně.

Další vrchol by měl nastat třetího března, kdy denní počty případů opět přesáhnou několik milionů. Na konci dubna by v Číně celková úmrtí na covid měla přesáhnout 1,7 milionu. Čímž by překonala USA, která aktuálně vede žebříček v počtu úmrtí na covid s 1,1 milionem.

Autor: Šimon Mitro

Související

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD

profimedia-0866883664
Zahraniční

Smrtící lijáky zasáhly jih Číny

3431631F-9A62-4CF5-99F3-C6EAD1CB2769
Zahraniční Architektura

Návrh čínské nádražní budovy vyvolal posměch, vypadá prý jako vložka