pondělí 20. května 2024

USA shodila ze stolu okamžité příměří. Situaci nijak nepomůže, tvrdí

Spojené státy se jako jediné postavily proti okamžitému příměří v Pásmu Gazy. Údajně by to blokovalo jejich vlastní vyjednávání o propuštění rukojmích.

GGy0cV_WQAAsNc3

Americká ambasadorka při OSN Linda Thomasová-Greenfield hlasuje proti okamžitému příměří v Pásmu Gazy.
Zdroj: X

  • Americká ambasadorka při OSN Linda Thomasová-Greenfield hlasuje proti okamžitému příměří v Pásmu Gazy.
  • Zdroj: X

Spojené státy se rozhodly vetovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která požaduje okamžité příměří v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda už několik měsíců podniká rozsáhlou pozemní i leteckou operaci vůči radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. Návrh, s nímž přišlo na půdu Spojených národů Alžírsko, počítal i s propuštěním Hamásem zadržovaných izraelských rukojmích. Podle člena amerického velvyslanectví při OSN Roberta Wooda Spojené státy alžírský návrh vetovaly zejména proto, že by mohl ohrozit diplomatická vyjednávání o propuštění rukojmích, o které Izrael usiluje už několik měsíců.

USA byly jediným státem, který návrh vetoval, přičemž se dočkaly částečné podpory pouze Velké Británie, která se hlasování zdržela. Je to už potřetí, co Washington smetl ze stolu rezoluci, která požadovala urychlené příměří.

Nato Spojené státy přišly s vlastní rezolucí, kde však není zmínka o zastavení bojů. Negativně se vyjadřuje pouze k plánovanému útoku na město Rafáh, kam se po bojích v městech Gaza a Chán Júnis stáhlo přes milion civilistů. USA, jako největší spojenec Izraele, v současné době iniciuje vlastní mírové rozhovory, kterých se kromě nich a Izraele účastní ještě zástupci Kataru a Egypta, jako prostředníci hnutí Hamás.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova