pondělí 20. května 2024

Uruguayi doslova vysychá! Z kohoutků už teče jen slaná voda.

Roky sucha v Uruguayi si vybírají svou daň, nepřidávají tomu ani extrémně vysoké teploty. Situace je nejvážnější v Montevideu, tam už vyschla stěžejní nádrž na pitnou vodu. Dělníkům v hlavním městě tak nezbývá nic jiného než vrtat studny přímo v centru.

Represa_de_Canelon_Grande_seca_durante_la_sequia

Přehrada Canelón Grande dnes připomíná bahnité pole.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Přehrada Canelón Grande dnes připomíná bahnité pole.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V Uruguayi se potýkají s obrovským suchem. Ve velkém tam dochází i pitná voda, stát přitom dlouho definoval přístup k ní jako významné lidské právo. Lidé z hlavního města země teď o tohle právo pomalu přicházejí, z kohoutků už jim teče jen slaná voda. "Je to nesnesitelné, nechtějí to pít ani domácí mazlíčci, jak je to slané," řekl Carlos Santos, člen Národní komise pro obranu vody a života. Důvodem je vyschlá nádrž Canelón Grande, životně důležitý zdroj vody pro více než milion lidí v Montevideu. Nádrž se změnila v bahnité pole, je možné ji prakticky přejít pěšky. Největší pokles hladiny v historii zaznamenal i druhý významný zdroj pitné vody, přehrada Paso Severino. Ta se podle předpovědí na dno dostane nejspíš na začátku července.

V Montevideu tak prudce vzrostl prodej balené vody, a to o více než 220 procent oproti stejnému období v loňském roce. To má za následek zase rapidní nárůst plastového odpadu. Země se nevyhnula ani pouličním protestům. Vláda se teď snaží hledat nejrůznější řešení. Přislíbila už výstavbu přehrady na řece San Chosé, která by měla být hotová do 30 dnů. Lidé mají zakázáno mýt auta nebo zalévat zahrady a v provozu by měl být dostatečný počet cisteren, které dodávají pitnou vodu třeba do nemocnic a škol. Voda se hledá i v samotném centru metropole.

Problémy se s nedostatkem pitné vody řeší i v sousední Argentině. Ta se potýká s nejhorším suchem za poslední desetiletí. 

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

profimedia-0873734634
Zahraniční

Masivní záplavy trýzní Brazílii. O život přišlo 149 lidí

44635876005_98bfec0277_b
Domácí

Padaly rekordy, úřadoval i silný vítr. Česko však čeká další změna počasí

práce
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny ohrožují zdraví více než 70 procent pracovníků

Krevsající ploštice, jež šíří Chagasovu chorobu.
Světové dny Zdraví

Den Chagasovy choroby