čtvrtek 2. května 2024

Den Chagasovy choroby

Tropické parazitní onemocnění na sebe upozorňuje svým vlastním světovým dnem.

Krevsající ploštice, jež šíří Chagasovu chorobu.

Krevsající ploštice, jež šíří Chagasovu chorobu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Krevsající ploštice, jež šíří Chagasovu chorobu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Světový den Chagasovy choroby slouží jako osvětová kampaň této nemoci, která je způsobena parazitem nazývaným Trypanosoma cruz. Choroba je hlavně přenášena hmyzem, jako jsou krevsající ploštice rodu Triatoma, které jsou známé také jako „líbající brouci“.

Chagasova nemoc pochází z Latinské Ameriky, kde postihuje miliony lidí. Kvůli migraci se rozšiřuje i mimo státy jižní Ameriky. Případy byly zachyceny v USA, Evropě i Austrálii. Pokud není nemoc léčena, může mít vážné zdravotní důsledky, včetně poškození srdce, střev a dalších orgánů, což může vést k invaliditě nebo dokonce k úmrtí.

Hlavním cílem dnešního dne je zvýšit povědomí o této nemoci, podpořit výzkum, prevenci, diagnostiku a léčbu a také zlepšit přístup pacientů k péči a lékům. Organizace a zdravotní pracovníci po celém světě v tento den pořádají různé akce, semináře, workshopy a vzdělávací kampaně, aby upozornili na význam prevence a správného léčení Chagasovy nemoci.

Jedním z hlavních způsobů, jak se chránit před touto nemocí, je zabránit kontaktu s infikovanými plošticemi a zlepšit hygienické podmínky v domácnostech, zejména v oblastech, kde je nemoc endemická. Díky osvětovým aktivitám a informačním kampaním se naděje, že se povědomí o Chagasově nemoci zvýší a že se zlepší možnosti diagnostiky, léčby a prevence pro pacienty po celém světě.

Autor: Šimon Mitro

Související

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

Infekce chlamydiemi
Zdraví

Vakcína proti chlamydiím budí naděje