sobota 27. dubna 2024

Unikátní švýcarské panoramatické vozy budou jezdit napříč Moravou

Panoramatických vozů podobného typu existuje v celé Evropě pouze dvanáct. Od neděl je poprvé v historii plánovaný jejich provoz také v Česku.

GoPEx_92626

Panoramatický vůz.
Zdroj: ČD

  • Panoramatický vůz.
  • Zdroj: ČD

Rakouské dráhy ÖBB je po dohodě se švýcarským partnerem SBB nasadí na spoje EuroCity Porta Moravica na trati Graz – Břeclav – Ostrava – Przemyśl.

"Panoramatické vozy používají švýcarské dráhy v regionech s atraktivními výhledy na horskou krajinu nebo údolí podél řek, jezdí třeba přes Alpy nebo údolím Rýna," řekl Minutovým zprávám mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Třicet let staré vozy jsou určené pro mezistátní provoz dálkových vlaků. Jsou klimatizované a mají 54 míst k sezení. Mohou jezdit rychlostí až 200 kilometrů v hodině. V roce 2010 prošly modernizací.

"Díky velkým obloukovým panoramatickým oknům má cestující až o 90 procent větší výhled oproti klasickému vozu a úhel, který může sledovat ze svého místa je o 25 až 40 procent větší. Navíc je podlaha v panoramatickém voze výš než v běžných vagónech, a tak mají cestující o něco lepší výhled i při jízdě kolem protihlukových stěn," uvedl mluvčí.

Panoramatický vůz bude ve vlaku Porta Moravica sloužit jako běžný vůz 1. třídy. Dráhy doporučují místo si předem rezervovat. Moravu bude vůz brázdit nejméně do konce letošního jízdního řádu v prosinci.