neděle 28. dubna 2024

Umělá inteligence od OpenAI vytváří ohromující videa

Nejen text či obrázky, umělá inteligence od OpenAI už umí i videa.

Záběr z fotorealistického videa od Sory.

Záběr z fotorealistického videa od Sory.
Zdroj: Sora

  • Záběr z fotorealistického videa od Sory.
  • Zdroj: Sora

Společnost OpenAI představila nový model umělé inteligence Sora, který dokáže vytvářet videa na základě textových promptů. Zatím umí jen minutu dlouhá videa a není k dispozici veřejnosti. Výkonný ředitel OpenAI Sam Altman požádal na sociálních sítích na náměty a vygeneroval řadu videí, které svými detaily berou dech. „Tento model nebudeme v brzké době rozšiřovat do svých produktů,“ oznámil mluvčí OpenAI.

Společnost, se svým populárním chatbotem ChatGPT a obrázkovým generátorem DALL-E, je jednou z několika technologických startupů, které vévodí v revoluci generativní umělé inteligence, která se odhalila veřejnosti na sklonku roku 2022. V blogovém příspěvku napsala OpenAI, že Sora dokáže generovat s přesností různé postavy a různé typy pohybu. Nicméně se může potýkat s obtížemi při zachycování fyzikálních nebo prostorových detailů složitější scény, což může vést k tomu, že vygeneruje něco nelogického, deformuje subjekt nepřirozeným způsobem nebo nechá znenadání zmizet, uvedla OpenAI.

Přesto však videa sdílená OpenAI ukazují hyperrealistické detaily, které by mohly znesnadnit běžným internetovým uživatelům rozlišení AI-generovaného videa od skutečného záběru. Například záběry z fiktivní zoo na želvu či ženu jdoucí po ulici vypadají velmi dobře. Zlatí retrívři, kteří dělají podcast na úpatí hory, také nemají chybu. Kromě níže uvedených videí se můžete pokochat záběry ze Sory na oficiálních stránkách.

Autor: Šimon Mitro

Související

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější

Aplikace EPU
Domácí Tipy na výlety

Aplikace EPU odhaluje méně známé turistické cíle

homeless-1416564_1280
Zahraniční

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování

pexels-andrew-neel-15863000
Zahraniční AI

OpenAl vyvinula inovativní nástroj umělé inteligence. Napodobuje reálné lidské hlasy