neděle 19. května 2024

Ukrajinci musí nově evidovat vozidla, která používají v České republice

Novela zákona o pobytu cizinců přikazuje povinnost evidovat vozidla, která užívají na českém území.

profimedia-0665727127

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Ukrajinci pobývající na území České republiky musí nově evidovat svá vozidla. Vyplývá to z novely zákona o pobytu cizinců. Bezplatnou registraci vozidla provádí úřady obcí s rozšířenou působností, kde je umístěn registr vozidel. Ukrajinci, kteří již nyní na území České republiky pobývají, se již mohou registrovat. Od 1. ledna 2024 bude platit povinnost zapsat auto do databáze do sedmi dnů od udělení dočasné ochrany nebo víza za účelem strpění.

Centrální databázi ukrajinských vozidel zavádíme zejména proto, aby byla dohledatelná odpovědnost pachatelů přestupků. Umožní nám to spárovat vozidlo s konkrétním člověkem, který ho na našem území využívá. To bylo doposud velmi složité, protože registry vozidel České republiky a Ukrajiny nejsou propojené,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Celý registr i zapsání do něj je velmi jednoduché. Nevytvořili jsme žádný velký byrokratický moloch, ale malý a efektivní systém, který nebude představovat velkou zátěž ani pro stát, ale ani pro ty, kteří mají povinnost se do něj registrovat,“ uvedl Kupka.

Od nového roku je řízení ukrajinského vozidla bez evidence provozovatele přestupkem, za který hrozí pokuta až 30 tisíc korun.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

profimedia-0846204767
Domácí

Povolení dálnice D49 narazilo u Nejvyššího soudu

Zahájení stavby další části obchvatu České Lípy
Domácí

Začala stavba další části obchvatu České Lípy

Veřejné přístaviště v Davli
Domácí

V Davli začal provoz veřejného přístaviště

Vizualizace moderního areálu nymburských drážních hasičů.
Domácí

Nymburští drážní hasiči budou sídlit v moderním areálu