neděle 28. dubna 2024

Ukrajina tvrdí, že Rusko lže ohledně pádu letadla. Rada bezpečnosti dává ruce pryč

Na půdě Rady bezpečnosti OSN panovala zjitřená atmosféra. Ruští a ukrajinští diplomaté se vzájemně napadali kvůli pádu letadla v Belgorodské oblasti.

GEOzOKkXwAEyinV

OSN nebude vyšetřovat, co je za pádem ruského letadla.
Zdroj: X

  • OSN nebude vyšetřovat, co je za pádem ruského letadla.
  • Zdroj: X

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou se neodehrává pouze na bojištích, ale také v kancelářích, médiích a na mezinárodní půdě. Nově o tom svědčí včerejší pád ruského letounu Iljušin Il-76 v Belgorodské oblasti. Moskva uvedla, že letadlo převáželo 65 ukrajinských válečných zajatců a obvinila Kyjev ze sestřelení stroje. Své tvrzení však nedoložila ničím, co by šlo nezávisle ověřit. Ukrajina naopak tvrdí, že letadlo převáželo munici pro protivzdušné systémy. Svůj podíl na sestřelení letadla nevyvrátila, ale ani nepotvrdila.

Kyjev však požádal Radu bezpečnosti OSN o vyšetření okolností, které s pádem stroje souvisí. „Náš stát bude trvat na mezinárodním vyšetřování,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Se svou aktivitou u mezinárodního orgánu však narazil. Rada bezpečnosti vydala stanovisko, že není možné věrohodně ověřit okolnosti tragické události a konstatovala, že pád letadla se stal v rámci rusko-ukrajinského konfliktu.

„Abychom zabránili dalšímu vyhrocení, vyzýváme všechny zúčastněné, aby se zdrželi akcí, projevů nebo obvinění, které by mohly ještě dál rozdmýchat již tak nebezpečný konflikt,“ řekla při jednání tajmenice pro politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlo.

Autor: Jan Skala

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

Joe_Biden_(48651174447)
Zahraniční

Biden podepsal. Ukrajina může očekávat pomoc už v následujících hodinách