Torpédoborce, stíhačky, tanky: NATO předvede sílu svých 31 armád

NATO chce Rusku demonstrovat svou jednotu. Cvičení Steadfast Defender se zúčastní armády všech členských států. Bude se jednat o největší akci od druhé světová války.

GEL3cz8X0AAKZ-P

Cvičení se zúčastní 90 tisíc vojáků.
Zdroj: X

  • Cvičení se zúčastní 90 tisíc vojáků.
  • Zdroj: X

Severoatlantická aliance si vyzkouší, jestli je připravená na ozbrojený střet s Ruskem, které v současné době považuje za největší hrozbu pro světový mír. Příští týden proto začne obří několikaměsíční vojenské cvičení, do něhož se zapojí armády všech 31 členských zemí a jako host také švédská armáda.

V akci bude 50 lodí od letadlových po torpédoborce, víc než 80 stíhaček, vrtulníků a dronů a nejméně 1 100 bojových vozidel včetně 133 tanků a 533 bojových vozidel pěchoty. Svým rozsahem bude akce nazvaná Steadfast Defender největší svého druhu za celou existence NATO, tedy od skončení druhé světové války.

Jedna část akce se bude věnovat rozmístění sil rychlé reakce NATO v Polsku, dalšími významnými místy cvičení budou pobaltské státy považované za nejvíce ohrožené možným ruským útokem.

Cvičení potrvá do května a jako host k němu připojí i švédská armáda, přestože tato skandinávská země na svůj vstup do aliance stále ještě čeká, blokuje jej Maďarsko a Turecko.

Jak uvádějí špička NATO, je aliance v dobré kondici, ale je nutné stále vzdorovat většímu nebezpečí. Jde zejména o válku na Ukrajině, která se už dotýká hranic aliančních států. Přestože se armády NATO bojů proti Rusku neúčastní, jsou podporovateli Kyjeva.

Autor: Jan Skala

Související

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovy Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

Dmitry_Peskov_(2023-03-21)
Zahraniční

Začíná přituhovat. Kreml označil britské a francouzské jednání za velmi nebezpečné

4507076853_0feeb937ce_b
Ekonomika

Gazprom padá ke dnu. Za obrovskou ztrátou je propad dodávek do Evropy